Prenumerera på nyheterna

Aveny i Madrid blir världsarv

Den över en kilometer långa avenyn Paseo del Prado med närliggande Retiroparken i Madrid har utsetts till världsarv av Unesco. Avenyn, med kända konstmuseet Prado från 1785, är en av Europas äldsta stadsavenyer. I närheten ligger även museerna Thyssen-Bornemisza och Centro de Arte Reina Sofía.

Att Paseo del Prado nu fått en plats i Unescos världsarvslista är ”särskilt symboliskt” med tanke på den rådande pandemin, eftersom avenyn under det senaste året har fyllt den funktion som mötesplats som den ursprungligen skapades för, skriver utrikesdepartementet.

Även närliggande Retiroparken har getts samma status. Den anlades som palatsträdgård åt kung Felipe IV på 1600-talet och är i våra dagar en välbesökt turistattraktion.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez välkomnar Unescos beslut, vilket han på Twitter beskriver som ett ”välförtjänt erkännande för en plats i huvudstaden som förstärker vårt historiska, konstnärliga och kulturella arv”.

I november arrangerar Svenska Magasinet i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling en resa till Madrid. Då har du möjlighet att besöka Retiroparken och Paseo del Prado som även har en vacker botanisk trädgård.

Läs mer om resan här

En färd genom historien på Museo del Prado

Fler planerade resor hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.