Prenumerera på nyheterna

Avgörandets timmar för Spaniens 181.230 barer

Efter sex veckors karantän famlar fortsatt Málagaprovinsens 18.000 barer och restauranger i mörker. De står fortsatt på ruta ett efter beslutet om nationellt nödläge i Spanien. Någon fast färdplan finns ännu inte då det inte finns något beslut från centralregeringen om en eventuell öppning.

Andalusiens regionalpresident Juan Moreno vill se att barer och restauranger öppnar från den 25 maj. Med restriktioner som begränsar både tid och utrymme för varje gäst. Ett förslag som förts fram är att varje gäst bara har 30 minuter på sig att inta frukosten på baren, och lunchen måste intas på högst 90 minuter. Dessutom blir det färre stolar runt borden och uppmonterade plastskärmar.

Eftersom Frankrike, Italien och alla andra länder öppnar upp stegvis under maj månad så kommer Spanien också att göra det. Spanien har inte råd att vara isolerat.

Det beror på att långtidsarbetslösheten i Spanien riskerar att öka kraftigt när klädföretag, frisörer, reseföretag plus företag inom servicesektorn slås ut i coronakrisens spår. Allt fler kommer att förlora jobbet ju längre butiker håller stängt.

Om det inte finns någon färdplan så görs det inte heller några investeringar i sektorn. Allt står stil.

Servicesektorn är den första att drabbas. Den sysselsätter också många ungdomar. Enbart i provinsen Málaga och på Costa del Sol finns det 18.000 barer och restauranger officiellt.

Och det är bara Solkusten. Lägg till Costa Tropical, Costa Blanca, Balearerna, Kanarieöarna, ja, hela Spanien.

I slutet på fjolåret 2019 fanns det officiellt i Spanien 181.230 barer. På en bar går det 259 spanjorer eller det finns nära fyra barer per tusen invånare i landet.

Bar- och restaurangnäringen har redan haft ett stålbad. Runt 2010 fanns det 200.000 i landet men på grund av den ekonomiska krisen fick många slå igen.

Det hårt coronadrabbade Madrid samt Barcelona ligger bland de tio städer i världen med flest barer. Bara London, Tokyo och New York har fler.

Men flest barer i Spanien per tusen invånare har León med 5,03 följt av Ibiza, 4,52, och Salamanca med 4,22.

Från Costa del Sol rapporteras det redan om att vissa barer och restauranger har börjat bygga om och anpassat sig till en ny verklighet. Kapaciteten är reducerad, besökarna kommer att få mindre tid med sitt kaffe, färre personer runt borden, transparenta skärmar och online-meny att beställa.

Det är saker vi kommer att få vänja oss vid framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.