Prenumerera på nyheterna

Balkongen skakade och vibrerade

”Sitter på balkongen på Capistrano Playa och vi känner hur det liksom skakar/vibrerar på balkongen i 30 sekunder”. Så beskrev en svenska i Nerja öster om Málaga det jordskalv som inträffade klockan 23.25 på torsdagskvällen. Skalvet mätte 4,5.
Nyhetsbyrån Europa Press skriver att södra Spanien sedan den 17 april har upplevt över 1.500 mindre jordskalv. Det är just i Alboránhavet som den del av Medelhavet heter som ligger mellan södra Spanien och Nordafrika.

De flesta av skalvet har känts mest i området öster om Málaga som Nerja, Torrox och Almuñécar. Europa Press hänvisar till källor vid IGN (Instituto Geográfico Nacional) som säger att över 1.500 skalv har inträffat sedan i våras. Omkring 30 av dessa har mätt från 3 på Richterskalan.

Sent på torsdagen inträffade ett skalv som kändes öster om Málaga. En svensk kvinna i Nerja säger till Svenska Magasinet i en skriven e-post:

– Sitter på balkongen på Capistrano Playa och vi känner hur det liksom skakar/vibrerar på balkongen i 30 sekunder.

Torsdagskvällens skalv är det kraftigaste. Huvudskalvet uppges ha mätt 4,5 och följdes senare av ännu ett större jordskalv som mätte 3,1. Båda skalven kändes i flera provinser.

Skalvet på 4,5 hade sitt epicentrum i Cijuela i Granadaprovinsen. Skalvet på 3,1 hade sitt epicentrum på tio kilometers djup nära Santa Fe. Båda skalven var ytliga vilket gjorde att de kändes i provinser som Córdoba, Jaén, Granada och Málaga.

På fredagsmorgonen rapporteras om flera efterskalv som har mätt 2,5 respektive 2,3.

Hittills har det inte kommit några rapporter om materiella skador eller personskador.

Provinsen Málaga har haft flera jordskalv senaste veckan. Cártama registrerade ett på 2,5 i måndags, Colmenar, 1,7, i tisdags och Torremolinos hade ett jordskalv tidigare i veckan på 3,1.

Den andalusiska larmtjänsten Emergencias 112 Andalucía säger i ett uttalande på fredagen att i händelse av jordskalv, även om det kan vara svårt, är det viktigt att bevara lugnet och att inte drabbas av panik. Larmtjänsten varnar även för falsk information, rykten eller överdriven information.

Vid jordskalv är det bäst att stanna på den plats där du är, oavsett om du är inomhus eller på gatan. Olyckor inträffar i regel när folk lämnar byggnader.

Det är känt sedan tidigare att Granadaprovinsen är den del av Spanien som är mest utsatt för jordskalv.

(Foto: Emergencias 112 Andalucía)

Läs mer: Experter utesluter inte större jordskalv på Solkusten

1.400 fastigheter extra utsatta vid jordskalv

Jordskalvsäkrade hus på Solkusten sedan 1968

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.