Prenumerera på nyheterna

Bankfusion på gång – kan bli Spaniens största bank

En bankfusion är under uppsegling i Spanien där storbankerna Caixabank och Bankia förhandlar om en fusion. Båda bankerna bekräftade på torsdagskvällen att samtal förs skriver den spanska affärstidningen Expansión.

Det är Gonzalo Gortázar, VD vid CaixaBank, och José Ignacio Goirigolzarri, president i Bankia, som sitter i förhandlingar. Den nya banken skulle bli ledande i den spanska banksektorn med en kombinerad tillgångsstock på 650 miljarder euro, skriver Caixa i ett pressmeddelande.

Konkurrenterna Santander och BBVA skulle fortsatt vara större totalt sett i Spanien vid en fusion mellan Caixa och Bankia, men de senare skulle bli största bank sett till verksamheten.

Att de två storbankerna för samtal bekräftas också av konkurrensverket CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores).

Om fusionen genomförs blir det stora förändringar inom banksektorn. De båda bankerna har finansiella tillgångar på 650 miljarder euro. De har 7.000 bankkontor över landet och 50.000 anställda.

Deras främsta marknader är Madrid, Katalonien, Valenciaregionen, Murcia, öarna och Andalusien.

Den spanska regeringen har gett sitt godkännande till att banken för samtal om en fusion. Finansdepartementet med den ansvarige ministern Nadia Calviño bekräftar det.

Någon fusion har inte funnits i bankernas ursprungliga planer. Men coronakrisen pressar på och för bankerna gäller det att säkra inför framtiden att de blir lönsamma.

Den nuvarande presidenten i Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, uppges bli VD vid en sammanslagning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.