Prenumerera på nyheterna

Bankrånare blir talesperson för Podemos i Madrid

Den tidigare bankrånaren José Luis Nieto Pereira blir Podemos talesperson i Madrid. 1982 dömdes han till fem års fängelse efter att ha medverkat vid ett bankrån i Galicien då han var medlem i separatistgrupperingen Loita Armada Revolucionaria. Under senare tid har Nieto varit rådgivare för Podemos i distrikten Villa de Vallecas och Latina i Madrid.

Nieto tillbringade bara två och ett halvt år i fängelse eftersom regeringen under Felipe González benådade honom. Nu kommer alltså den tidigare bankrånaren in i den nära kretsen kring partiledaren Pablo Iglesias.

Den nya talespersonen för Podemos i Madrid har tidigare arbetat med människorättsfrågor och internationellt samarbete. Han var tidigare samordnare i föreningen Paz con Dignidad, Fred med värdighet.

Nieto tillhörde tidigare terroristgruppen och den autonoma vänstern Loita Armada Revolucionaria som upplöstes officiellt 1984. Flera av medlemmarna övergick senare till terroristgruppen Exército Guerrilheiro do Povo Galego Ceive.

Loita Armada Revolucionaria slogs för Galiciens självständighet som ägnade sig åt väpnade aktioner. De var verksamma från slutet av 1970-talet till slutet av 1983.

Målet var att skapa en oberoende socialistisk stat i Galicien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.