Prenumerera på nyheterna

Bara en av fem går terapi mot könsrelaterat våld

När en gärningsman döms för könsrelaterat våld i Spanien är det obligatoriskt att personen ska gå på terapi. Under tiden i fängelse blir det möjligt för denne att genomföra ett program som ska motverka detta beteende. Nu visar siffror att bara 22 procent fortsätter med terapin.

För närvarande finns det 1.521 interner vid 77 anstalter som tar del av programmet visar statistik från den spanska statliga administrationen som Diario SUR citerar.

Vanligtvis är det bara var fjärde dömd som accepterar att gå i terapi. Vid vissa anstalter är det bara 15 procent.

Behandlingen är ett åtgärdsprogram som ska förebygga aggressivt beteende kopplat till könsrelaterat våld. Det är en gruppterapi som leds av psykologer under veckorna.

Terapin är på ett år och är till för att utrota våldsamt beteende, förändra riskfaktorer, förbättra deltagarnas psykiska funktion och få deltagarna att lättare bli mottagliga för undervisning.

Under de senaste fem åren har terapiprogrammet utvecklats vid 51 fängelseanstalter för att pågå under ett års tid.

I nuläget sitter det 6.775 män i spanska fängelser dömda för könsrelaterat våld. Det är 15,5 procent av samtliga dömda som befinner sig i spanska anstalter, totalt 43.466 personer.

Antalet personer som dömts för sexualbrott och könsrelaterat våld har ökat dubbelt på 20 år. På 1990-talet var det 1.570 för att 20 år senare vara 3.290 per år.

Eftersom könsrelaterat våld införlivades i strafflagen 2004 är det svårt att göra en historisk beräkning när det gäller denna typ av aggressioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.