Prenumerera på nyheterna

Barcelona Europas mest våldsamma stad

Bilderna av när våldsverkare satte eld på en polisbil med en lokalpolis som försökte ta sig ut har skakats om rejält det senaste dygnet. Barcelona har blivit den stad i Europa med flest våldsamma upplopp som också delar politikerna i två grupper. De som tar avstånd från våldet och de som håller tyst.

Helgen har varit våldsam i Barcelona som skakats av nya protester och upplopp iscensatta av olika grupperingar till stöd för rapartisten Pablo Hasél. Minst 14 personer har gripits. Bland dem den person som misstänks ha satt eld på en polisbil. Mannen är misstänkt för mordbrand då en polis befann sig i bilen till tidpunkten.

Polismannen klarade sig men det hade kunnat utveckla sig till en tragedi.

Förutom attacken mot polisbilen vandaliserades entrén till ett hotell och ett bankhuvudkontor. Flera butiksfönster har krossats varpå vandalerna har tagit sig in för att plundra och få med sig varor.

Europa har drabbats av flera upplopp de senaste åren. De ”gula västarna” i Frankrike orsakade skadegörelse och vandalism tidigare.

Nu är det Katalonien och främst Barcelona som beskrivs som den våldsammaste platsen i Europa med våldsamma ideologiska grupper. Ett epicentrum där grupper med rötterna i husockupantrörelsen, katalansk separatism som verkar för regionens självständighet samt de som agerar mot samhällets grundläggande principer.

För två veckor sedan var det regionval i Katalonien. Nu fortgår arbetet med att bilda en regering. Läget uppges vara mycket spänt mellan det extrema separatistpartiet CUP och de större Junts och ERC för att kunna få ett samarbete. Våldet och upploppen spär på svårigheten med att nå en uppgörelse.

Kataloniens ansvarige för regionens inre, Miquel Sàmper, kommer att sätta sig i ett krismöte tillsammans med den t f regionpresidenten Pere Aragonès, regionrådet Meritxell Budó och Barcelonas borgmästare Ada Colau, för att komma fram till hur säkerheten kan förstärkas i Katalonien.

Enligt bedömningar rör det sig om 200 till 300 ungdomar som står bakom upploppen i Barcelona.

– Det är brutalt våld utan gränser, säger ett regionråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.