Prenumerera på nyheterna

Barer och restauranger öppnar i större kustkommuner

Málaga, Marbella, Vélez-Málaga, Estepona och 16 andra kommuner kan öppna barer, caféer, tapasbarer, restauranger, butiker och museer från lördag. Regionregeringen hade skjutit på det officiella beslutet som kom idag.

I morse presenterades de nya incidenstalen för kommunerna av IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía) som ligger till grund för de beslut som Andalusiens regionregering tar när det gäller begränsningar och restriktioner i kampen mot covid-19.

Följande kommuner kan öppna upp icke nödvändiga verksamheter från lördagen: Málaga, Marbella, Vélez-Málaga, Estepona, Coín, Genalguacil, Pizarra, Alameda, Benamocarra, Alfarnate, Cartajima, Casares, El Borge, Faraján, Ojén, Teba, Villanueva de Tapia, Arriate, Canillas de Albaida och Cortes de la Frontera.

Málagas borgmästare Francisco de la Torre skriver på Twitter:
”Incidenstalet i Málaga stad är 625,8. Vi är närmare 500 kunna resa in och ut ur kommunen och välkomna besökare. Men målet är att komma under 150. Låt oss tänka på vad vi kan göra mer för att undvika smitta. Och visa tålamod”.

Varje torsdag granskar regionregeringen kommunernas incidenstal för att ta beslut som gäller de kommande sju dagarna från följande lördag.

Även om smittfrekvensen minskar i Spanien är läget fortsatt allvarligt. Samtliga regioner utom Kanarieöarna har ett incidenstal på över 250 per 100.000 vilket enligt WHO betecknas som extremt läge.

WHO kom under torsdagen med rekommendationen till Spanien att inte öppna upp för tidigt.

I Andalusien har vaccineringen mot covid-19 kommit igång bland de över 80 år som inte bor på särskilt boende för äldre vilka uppgår till 400.000 i regionen varav 80.000 i provinsen Málaga. Vaccinen som används är Pfizer och Moderna där andra dosen ges efter 21 dagar respektive 28 dagar.

Även hemtjänsten ska börja vaccineras. Till dessa används AstraZeneca-vaccinet för dem under 55 år. Andra dosen av AstraZeneca ges mellan fyra till 12 veckor efter den första dosen.

Fram till i onsdags hade Andalusien använt 416.039 doser. 79.447 hade fått sin första dos medan 168.296 mottagit två doser.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa på fredagen i samband med en pressträff i Huelva att man planerar för en massvaccination i april och maj då vaccinet från Johnson & Johnson har anlänt.

I övrigt meddelar Fuengirola kommun att de har beslutat att ställa in de internationella dagarna FIP (Feria Internacional de los Pueblos) för andra året i rad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.