Prenumerera på nyheterna

Begränsningar i nattlivet och personligt ansvar

Vi befinner oss i den andra vågen i pandemin och läget är allvarligt, säger Sánchez som oroas över den brist på samarbete och överenskommelser som behövs mellan regionerna.

Tillsammans med hälsovårdsministern Salvador Illa och de regionala presidenterna har regeringschefen förtydligat de restriktioner som införs i särskilt drabbade områden. Det handlar om att begränsa rörligheten på offentliga platser i samband med nattlivet.

Restriktionerna som införs betyder att barer och restauranger får begränsad öppettid till klockan 23. Hälsovårdsmyndigheten rekommenderar att invånarna därefter bara lämnar hemmet om det är nödvändigt.

Enligt Pedro Sánchez är det verkliga antalet smittade i coronaviruset SARS-Coc-2 i Spanien omkring tre miljoner.

– Situationen är inte jämförbar med mars månad men vi måste göra allt så att inte ett nationellt nödläge behöver upprepas. Vi måste minska rörligheten och kontakterna mellan människor vilket betyder att risken för smitta avtar.

En orsak till varför antalet smittfall ökar är fler tester.

– Antalet rapporterade fall har fördubblats. Det beror på att fler tester än tidigare genomförs. Vi har gått från i genomsnitt cirka 30.000 till mer än 100.000. De flesta av fallen upptäcks, cirka 70 procent, jämfört med vårens uppskattning som låg på 30 procent.

Målet är att få färre än 25 fall per 100.000 invånare sett över en 14-dagarsperiod. I nuläget är det 348 fall per 100.000 invånare.

Som Svenska Magasinet berättade igår har regionregeringen Junta de Andalucia tagit beslut om att införa utegångsförbud i Granada mellan klockan 23 och 06. I ytterligare 30 andra kommuner i regionen införs andra restriktioner.

Det gäller bland annat provinsstäderna Sevilla, Jaén och Córdoba och 14 andra kommuner, inklusive Teba och Almáchar i provinsen Málaga.

De har begärt ett godkännande av Andalusien högsta regiondomstol (TSJA).

Ett liknande beslut har även regionen Comunidad Valenciana tagit. Regionens president Ximo Puig har infört utegångsförbud mellan midnatt och klockan 6 på morgonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.