Prenumerera på nyheterna

Begränsningar i rörligheten i Andalusien planeras

Exakt vilka begränsningar i rörligheten till Alla Helgonhelgen kommer regionalregeringen Junta de Andalucía att meddela. Juan Marín, vicepresident i Andalusiens regionalregering, säger att det är ”mycket troligt” att rörligheten måste begränsas. Det kan gälla hela regionen, enskilda provinser eller provinsstäder som fallet redan är med Granada som är isolerat.

Efter att ansvariga vid regionalregeringen träffat experter ur kriskommissionen kommer ett beslut att tas.

Marín beskriver hälsoläget i Andalusien som ”mycket komplicerat” precis som i hela Spanien och grannlandet Frankrike.

– Ett beslut måste fattas och det ska inte komma från politiskt håll utan vara grundat på vad experter inom området rekommenderar, säger Juan Marín.

När det gäller utegångsförbudet i Andalusien diskuteras det om att flytta fram starttiden från klockan 23 till 00. Efter påtryckningar från hotell, restauranger och barer så finns en vilja till att göra den förändringen.

Juan Marín tillägger å andra sidan att utländska turister i regel äter middag klockan sju och att regionen under några månader kunde anpassa sig och vänja sig med att äta kvällsmålet tidigare.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo kommer med ett lugnande besked till invånarna att 4.500 bäddar är reserverade vid regionens sjukhus för covid-19-patienter. Under gårdagen vårdades 2.312 vilket kan jämföras med 2.709 som var det högsta antalet i våras.

46,4 procent av platserna vid intensivvårdsavdelningarna är lediga. Det finns 80 miljoner munskydd i lager och 892 respiratorer.

På onsdagen har Spaniens regeringschef Pedro Sánchez meddelat att det nationella nödläge som var tänkt att gälla fram till 9 maj 2021 kan komma att reduceras till att gälla fyra månader.

Oppositionsledaren Pablo Casado har föreslagit att nationellt nödläge bör gälla högst åtta veckor.

I morgon torsdag kommer det att röstas i kongressen om Spaniens eventuella utlysta förlängning av nödläget från den 9 november.

På onsdagen har dagstidningen Diario SUR publicerat uppgifter som visar att provinsen Málaga är den provins i Andalusien som har flest smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 bland vårdpersonal. Hela 6,6 procent av samtliga smittade är sjukvårdspersonal.

Nu ber personalen om tydligare protokoll och bättre skyddsutrustning. I början av pandemin saknades skyddsutrustning och det material som hade köpts in höll inte måttet. Bland annat täckte inte ansiktsmasker tillräckligt.

I Andalusien har totalt 4.943 vårdanställda smittats på sjukhus och vårdcentraler. Ytterligare 1.303 har smittats vid vårdinrättningar som äldreboende och 103 vid apotek, hemtjänst och städpersonal.

I provinsen Málaga är siffrorna 1.175 respektive 238 och 32.

En sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Hospital Regional i Málaga som är isolerad i hemma uttalar sig i Diario SUR:

– Vi blir upprörda när sjukhuset skyller på oss och säger att vi har smittats utanför.

Från nu har sjukhuset infört nya snabbtestmetoder.

Men på onsdagen registrerades ännu en smitthärd på sjukhuset Hospital Regional i Málaga. Det rör sig om fyra vårdanställda. Sedan tidigare är det ett dussintals som konstaterats smittade i SARS-CoV-2.

Totalt i Spanien har redan 70.000 vårdanställda smittats vilket är sex procent av samtliga smittade i coronaviruset.
För snabbast uppdatering om begränsningar följ vårt Twitterkonto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.