Prenumerera på nyheterna

Begränsningarna fortsätter till 4 mars

Andalusiens regionala råd har på tisdagen sammanträffat i Ronda. Det togs beslut om att de nuvarande begränsningarna fortsätter till och med den 4 mars. Senare kommer expertkommittén att fatta beslut baserade på utvecklingen av incidenstalet.

Det sa regionpresidenten Juanma Moreno vid en pressträff klockan 13. Den 3 mars klockan 18 är ett nytt möte inplanerat med expertkommittén.

Det betyder att de nuvarande begränsningarna i rörligheten fortsätter. Perimeterkarantän gäller för de åtta provinser i regionen. Utegångsförbud mellan klockan 22-06 och att högst fyra personer får samlas.

Expertkommittén har bett om ytterligare en veckas begränsningar för att granska incidenstalet de kommande sju dagarna.

– Vi önskar verkligen att rörligheten ska återställas till det normala men det har varit en komplicerad tid i samband med den tredje vågen. Och vi har ännu inrapporterade dödsfall med covid-19.

– Därför kommer vi att vara mycket försiktiga och vänta och se vad experterna kommer fram till. Vi vill göra allt för att undvika en fjärde våg, säger Juanma Moreno.

På söndag är det Andalusiens Dag. Moreno påminner om att pandemin har orsakat ett stort ärr i det andalusiska samhället.

– Vi är alltför medvetna om de 8.000 avlidna här i Andalusien och alla andra som drabbats av konsekvenserna av covid-19.

Under veckan fortsätter vaccinationerna med lärare och annan skolpersonal. Det började i provinserna Granada och Jaén igår måndag och inleddes på tisdagen i Axarquíaområdet öster om Málaga. I morgon onsdag väntar det norra sjukvårdsdistriktet i provinsen Málaga.

Vårdcentralerna kontaktar lärarpersonal som är under 55 år och som får AstraZeneca-vaccinet.

På tisdagen rapporteras det även om att vaccinationen av äldre över 80 år har fått ställas in i provinsen Málaga. Anledningen är att provinsen den här veckan bara får hälften av de doser med Pfizervaccinet som det var planerat för från början. Det uppger Diario SUR.

Det gäller personer över 80 år som bor i egna hem och som hade en tid inbokad för vaccinering från i morgon onsdag. De kommer att kallas på nytt när ytterligare doser har anlänt.

Vårdpersonal beklagar fördröjningen. Vårdcentralerna i Málaga får bara 30 Pfizervaccin om dagen i genomsnitt.

– Vi gör allt vi kan. Vi har kapacitet att vaccinera. Det vi saknar är doser. Vaccinationstakten är mycket långsam. Situationen kommer inte att bli bättre förrän vi får mer vaccin, säger personal till tidningen.

I provinsen Málaga fortsätter incidenstalet att falla. I dagsläget ligger det på 93,9 per 100.000 invånare under de senaste sju dagarna. Sett till de senaste 14 dagarna ligger det på 269,1.

De två incidenstalen bekräftar att antalet nya smittfall fortsätter att sjunka.

Det kan jämföras med högsta incidenstalet från den 1 februari som var 1.007.

Det som oroar i nuläget är antalet dödsfall med covid-19 fortsätter. I provinsen Málaga har 14 personer avlidit senaste dygnet. Totalt i Andalusien rör det sig om 100 avlidna på ett dygn. Det är den högsta siffran sedan den 16 februari.

Mer glädjande siffror är att få elever vid provinsens skolor har smittats. Endast 1,07 procent av eleverna och 2,08 procent av lärarna. I fredags som var sista skoldagen innan Semana Blanca eller sportlovet var samtliga skolor i provinsen Málaga öppna.

Bara 59 skolklasser av totalt 14.270 klasser fick stanna hemma. Det motsvarar 0,41 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.