Prenumerera på nyheterna

Begränsningarna i Málaga kan komma att anpassas

Regionregeringen i Andalusien har på fredagen öppnat en dörr för att verksamheter i Málaga stad eventuellt kan öppna innan 14-dagarsperioden har utlöpt. Vice hälsorådet Catalina García bekräftar att regionregeringen ska se över situationen nästa vecka och anpassa begränsningarna om incidenstalet för Málaga fortsätter att sjunka.

Det var i måndags som Málaga hade incidenstalet 1.008 smittade per 100.000. Just måndagar och torsdagar tar regionregeringen beslut om vilka begränsningar som ska införas när det gäller perimeterkarantän och nedstängning av icke nödvändig verksamhet som barer, restauranger och museum.

Just den måndagen var den enda dagen hittills då Málaga kommun har legat över tusen. Då kom beslutet att barer, restauranger, museum och all annan icke nödvändig verksamhet måste hålla stängt under 14 dagar. Ett hårt slag för en bar– och restaurangbransch som redan kämpar för sin överlevnad.

– Om nedgången fortsätter stabilt så kanske vi har möjlighet att anpassa begränsningarna, sa García när hon fick frågan av journalister då hon besökte Úbeda (Jaén) på fredagen.

– I dagsläget kan vi inte säga något. Men på bara tre dagar har incidenstalet i Málaga stad sjunkit med 70. Beläggningen vid sjukhusen har minskat med 150 covidpatienter däremot har antalet på iva ökat med 15.

På fredagen kom nya siffror som visar att incidenstalet för fjärde dagen i rad sjunker i Málaga stad till 928,3.

Precis som i flera andra regioner märks en nedgång i covidläget i Andalusien. På måndag väntar nästa möte för att stämma av utvecklingen. Då kan detr komma besked om begränsningarna i Málaga stad kan anpassas.

Under torsdagen var 1.630 Málagabor kallade via ett textmeddelande (SMS) till en större masstest på Plaza Limeño i stadsdelen La Luz. Enbart 46,3 procent kom, eller 755 personer. Bland dessa upptäcktes fyra smittade.

Under de närmaste dagarna förbereds nya masstestningar i tolv kommuner i provinsen Málaga: Villanueva de Tapia, Fuente de Piedra, Almáchar, Riogordo, Pizarra, Istán, Ojén, Macharaviaya, Algatocín, Jubrique, Benaoján och Cortes de la Frontera.

På fredagen kom även regionens vice president och turistansvarige Juan Marín med ett uppdaterat budskap om när han tror att rörligheten mellan regionerna kan komma igång.

Han har tidigare sagt till påsken. Nu säger han att vi troligtvis får vänta till maj månad.

– Det mest troliga är att vi får vänta till maj. Vi måste fortsatt vara försiktiga, sa Juan Marín i samband med en pressträff i Cádiz.

Åtta kommuner i provinsen Málaga kan från lördag öppna barer/restauranger: Alfarnatejo, Alhaurín el Grande, Álora, Cañete la Real, Cútar, Moclinejo, Mollina och Igualeja. Incidenstalet är under 1.000 i dessa kommuner.

I fyra kommuner upphör perimeterkarantän och invånarna får röra sig fritt över kommungränsen inom regionen: Archidona, Comares, Humilladero och Viñuela.

Motsatt hamnar Arenas (509,8) och Cuevas del Becerro (500,9) i kommunkarantän.

Bildtext: Masstestningar sker regelbundet i olika kommuner på Solkusten. Så här såg det ut på feriaplatsen i Fuengirola den 15 februari. Incidenstalet i Fuengirola låg på torsdagen på 790,7 per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.