Prenumerera på nyheterna

Begränsningarna i Valenciaregionen förlängs till 1 mars

Valenciaregionen har drabbats hårt vid den tredje vågen av covid-19-pandemin. De begränsningar som finns i nuläget finns kvar fram till den 1 mars. Därefter förbereder regionregeringen en gradvis avveckling av begränsningsåtgärderna mellan mars och maj.

Det nationella nödläget som centralregeringen utlyst fram till 9 maj ger en marginal på tre månader i att justera åtgärderna baserat på utvecklingen av pandemin.

Enligt källor som dagstidningen ABC hänvisar till kommer regionregeringen och vänsteralliansen PSPV-PSOE, Compromís och Podemos att förlänga huvuddelen av begränsningarna till 1 mars. Det är något som presidenten Ximo Puig själv har förespråkat.

Det betyder att bara de som bor tillsammans får träffas. I övrigt får bara två personer träffas. Perimeterkarantän gäller i kommuner med över 50.000 invånare vid helgdagar och veckoslut. Plus perimeterkarantän att det inte är tillåtet att lämna regionen utom vid särskilda skäl.

Beroende på utvecklingen planeras sedan en gradvis avveckling av begränsningsåtgärderna mellan mars och maj.

Valenciaregionen registrerade under gårdagen det lägsta antalet nya smittade sedan den 10 januari 2.046. Dessutom har R-talet sjunkit till 0,73. R-talet visar antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till.

Regionen är emellertid fortfarande den mest drabbade i Spanien av pandemin och beläggningen vid sjukhusen är bekymmersam. Beläggningen vid iva-avdelningar är nära kollaps.

I Torrevieja har incidenstalet ökat från 541 till 682 per 100.000 invånare. Under veckosluten gäller perimeterkarantän i Torrevieja plus i 14 andra kommuner.

I Castellón planerar barer och restauranger att öppnar den 16 februari i protest mot nedstängningen av sektorn. Restaurangnäringen i provinsen anser att regionregeringen inte har några argument för att hålla deras verksamhet avstängd.

En man har blivit bötfälld i Alicante i samband med att han och flickvännen hade sex. Mannen som är från Murcia hävdar att kärlek är ett ”grundläggande behov”. Paret blev tagna på bar gärning i en buss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.