Prenumerera på nyheterna

Bekymmersamt läge för vattenreservoarer

Flera av Andalusiens vattenreservoarer redovisar i nuläget låga nivåer. Reservoarer som Guadiana, Guadalquivir och Guadalete-Barbate ligger 30 procent under medelsnittet jämfört med tidigare år. Situationen i år är sämre än ifjol.

Totalt ingår 1.200 vattenreservoarer i det spanska nätverket. Det rapporteras nu om sämre siffror överlag jämfört med för ett år sedan.

På vissa platser är situationen kritisk. Det gäller Valdecañas (Cáceres) och Ricobayo (Zamora). Här är reservoarerna på väg att torrläggas.

I dagsläget ligger kapaciteten på 45,5 procent vid Spaniens 1.200 vattenreservoarer. Vid motsvarande tid ifjol vara kapaciteten 54 procent. Det är en minskning med 15 procentenheter på tolv månader.

Enligt siffror från departementet för ekologisk övergång har vattenreservoarerna i genomsnitt över en tioårsperiod legat på kapaciteten 59 procent.

Och läget kommer knappast att bli bättre i den södra delen av Spanien den närmaste tiden. Ännu återstår det flera veckor innan de förväntade höstregnen drar in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.