Prenumerera på nyheterna

Bilbesiktningen nyanställer och avlyser strejk

Den som inte har besiktat sitt fordon riskerar böter på 200 euro. Och då hjälper det inte att skylla på covid-19-pandemin eller perimeterkarantän. Ett av undantagen för att fritt kunna färdas mellan kommuner i karantän gäller bilbesiktning. För att garantera trafiksäkerheten. Efter Spanien brutala nedstängning våren 2020 på grund av pandemin har köerna till bilprovningarna bara ökat. Under två månaders tid var bilbesiktningen stängd.

Och problemet fortsätter, eftersom det har saknats personal. Bilbesiktningarna har helt enkelt inte lyckats att komma ikapp.

Varje vecka är det enbart i provinsen Málaga cirka 16.000 motorfordon vars giltighetstid löper ut.

Den 17 januari berättade Svenska Magasinet att det var en och en halv månads väntetid och långa köer vid Málagaprovinsens nio bilbesiktningar. På vissa håll är väntetiden upp till tre månader.

Både privatpersoner, yrkesverksamma och transportföretag riktar kritik mot det offentliga företaget Veiasa för deras brist på personal.

Nu ser det ut som att problemet ska vara löst.

I februari utökas personalstyrkan vid Andalusiens bilbesiktningar med 185 anställda. Och i juni tillkommer ytterligare 164 skriver Diario SUR.

Det visar det nya kollektivavtal som tecknats mellan det offentliga företaget Veiasa och fackförbundet UGT. Det betyder också att den tidigare planerade strejken mellan måndag till onsdag den här veckan blir avlyst.

För ägare till motorfordon vars giltighetstid har löpt ut gäller det att teckna en tid för bilbesiktning. Du får färdas från din bostad och direkt till den bilbesiktning där du har tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.