Bilstölder i Spanien

Försäkringsbolagens förening i Spanien (Unespa) har publicerat en rapport som visar var i landet som det är störst risk för att få sin bil stulen och vilka bilmodeller som stjäls mest.

Totalt stals det 135.000 stöldförsäkrade bilar under 2018, av dessa var 88% personbilar och 9,3% skåpbilar.

De allra mest utsatta städerna när det gäller bilstölder är Melilla, Sevilla och Dos Hermanas (Sevilla). Därefter kommer Parla och Fuenlabrada i den autonoma regionen Madrid. I dessa städer är det två till tre gånger så stor risk att drabbas av bilstöld än i andra stora städer i Spanien.

I absoluta siffror så var de mest drabbade modellerna under 2018: Seat Ibiza, Seat Leon, Volkswagen Golf, BMW 3-serien och Citroën Xsara.

I relativa termer (om man sätter antalet stölder i relation till antalet enheter i trafik) så leds listan av Citroën C5, Peugeot 406, Citroën Saxo, BMW 3-serien och Peugeot 206. Många av dessa modeller var bästsäljare i sina respektive kategorier för mer än ett decennium sedan. De flesta stölderna drabbar fordon som är över 10 år gamla.

Unespa påpekar att 63% av den nationella bilparken det vill säga 19,7 miljoner fordon är skyddade mot bilstölder genom en stöldförsäkring. Som allmän regel gäller att sex till sju bilägare av tio har en stöldförsäkring, en andel som förändras med ålder, bilägare över 65 år är de som är minst försäkrade.

Men trots allt så har bilstölderna en nedåtgående trend. 2010 stals det det cirka 227.000, vilket var 40,5% mer än 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.