Prenumerera på nyheterna

Boende förbereder sig på att vulkan kan vakna på La Palma

Boende på södra La Palma är beredda på att lämna sina hem efter att myndigheterna aktiverat beredskapsplan gul nivå för vulkanisk aktivitet. Bilder från Kanarieön som ligger längst västerut i Atlanten visar hur boende förbereder sina katastrofväskor.

Det vulkaniska området Cumbre Vieja har de senaste dagarna registrerat över 4.000 jordskalv. Marken har höjts mellan sex till tio centimeter de senaste dagarna.

Enligt forskarna är det magma som har trängt in under vulkanen och pressar på. De utesluter inte att det kan utvecklas till vulkanutbrott.

Myndigheterna har uppmanat invånarna att förbereda katastrofväska med kläder, mediciner och andra basprodukter om de blir tvungna att evakueras från sina hem.

Totalt är det fyra kommuner som ligger i farozonen.

Borgmästaren i Los Llanos, Noelia García, försäkrar att myndigheterna tar jordskalven med ”lugn” men att de är i beredskap för vad som kan hända.

Boende nära Cumbre Vieja uppmanas att ringa larmtjänsten 112 om de upplever skakningar eller gaser från marken.

Kanarieöarnas vulkanologiska institut (Instituto Vulcanológico de Canarias) säger att mängden magma fem kilometer under vulkanen är 11 miljoner kubikmeter. Det är lika mycket som 3.259 olympiska bassänger vid senaste OS innehåller, skriver dagstidningen ABC.

Det är mängden magma som pressar på och som kan göra att vulkanen vaknar till liv.

La Palma är den av Kanarieöarna som senast hade vulkanutbrott. Mellan den 26 oktober till 18 november 1971 spydde vulkanen Teneguía ut 43 miljoner kubikmeter magma.

Då hade vulkanen som ligger i kommunen Fuencaliente varit sovande sedan 1677.

Fotnot. Beredskapsplan för vulkanisk aktivitet går från grönt, gult, orange till rött.

Bildtext: Bilden från @VolcansCanarias på Twitter visar de senaste jordskalvens epicentrum.
Följ utvecklingen via hashtag #vigilanciaLaPalma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.