Prenumerera på nyheterna

Borgmästare vill att flyg mellan Barcelona och Madrid upphör

Barcelonas borgmästare Ada Colau vill att flygtrafiken mellan Barcelona och Madrid upphör. I stället ska det satsas helt på höghastighetsjärnvägen för att koma till rätta med luftföroreningarna.

Luftbron mellan Barcelona och Madrid bör försvinna. I stället bör höghastighetsjärnvägen bli så pass konkurrenskraftig så att folk väljer att resa med tåg eftersom det är mycket renare.

Barcelona har sjösatt en plan för att komma till rätta med utsläppen och luftföroreningarna under namnet ZBE (Zona de Bajas Emisiones). I planen ingår att trafiken på flygplatsen Barcelona-El Prat ska minska. En metod är att förändra vanorna hos allmänheten att välja tåget före flyget för att till slut lägga ned flyglinjerna till Madrid.

Höghastighetståget AVE kommer inom kort att lansera lågpristjänsten AVLO som Barcelonas kommunledning kommer att göra så att allmänheten väljer tåget före flyget.

Att lägga ned luftbron mellan Barcelona och Madrid blir å andra sidan ingen enkel sak. Linjen har cirka 2,4 miljoner resenärer om året eller 200.000 i månaden. Iberia och Vueling har cirka 20 dagliga avgångar per rutt.

Det är den flyglinjen som har flest resenärer från El Prat respektive Barajas. Dessutom är linjen oundviklig för många som har transit via internationella destinationer.

Ada Colau har även sagt att hon vill minska antalet kryssningsfartyg som lägger till i Barcelona hamn.

Samordnare för miljörörelsen Ecologistas en Acción, Paco Segura, säger till nyhetsbyrån Europa Press att de stöder Ada Colaus förslag att ta bort luftbron mellan Barcelona och Madrid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.