Prenumerera på nyheterna

”Bra avkastning på pengar genom bostadsköp i Spanien”

Till helgen är det dags för höstens första Köpa Hus Utomlands som arrangeras på Svenska mässan i Göteborg. Det är ett förändrat läge sedan tidigare år med politisk oro och instabilitet och en svensk krona som har tappat i värde. Det sätter spår i fastighetsbranschen där svenskarnas bostadsköp i Spanien har fortsatt att dala under 2019.

Den 6 september publicerades ny statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores som visar att svenskarna gjorde 723 köp under andra kvartalet i Spanien, en siffra som nästan är identisk med första kvartalet men en minskning med 31,9 procent jämfört med samma period 2018. Det är den lägsta kvartalssiffran sedan andra kvartalet 2015. På årsbasis har svenskarnas köp av bostäder i Spanien minskat med 26,5 procent.

Under fjolåret 2018 slog mässorna Köpa Hus Utomlands rekord i antalet besökare och nådde 26.500 på sju mässor som arrangerades i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors.

Även om antalet köpare har minskat är intresset för köp i ett varmt land fortsatt stort. I Spanien ligger svenskarna på plats åtta i den utländska köpligan.

Enligt Björn Simonsson, VD i Fair Media, ger ett bostadsköp i Spanien en bra avkastning.
-Snart får du betala för att ha pengar på banken. Bra avkastning på pengar får man genom att köpa en bostad i Spanien exempelvis. Det är en stadig avkastning genom uthyrning och värdeökning på lång sikt.

Björn Simonsson beskriver dagens situation med att vi upplever en belåningsekonomi där alla lånar pengar. Det är enorma underskott runt om i världen.

Och så har vi den svaga svenska kronan. Hur länge till?

-Hade du frågat mig för ett år sedan när turbulensen med kronan började hade jag svarat att det nog bara är en tillfällig grej. Att kronans marknadsvärde borde vara nio kronor för en euro med tanke på vad den svenska ekonomin är värd i förhållande till andra ekonomier. Nu tror jag att vi måste vänja oss vid läget, ta in situationen med en svag krona, säger Björn Simonsson.

Medan andra ekonomier dopas av länders riksbanker som eftersträvar en hög inflation fortsätter den svenska riksbanken med negativ styrränta. Samtidigt börjar ekonomi och tillväxt att avta. Det finns ingen möjlighet för Sveriges riksbank att höja räntan.

-Vi får nöja oss på lång sikt att ha detta värde på svenska kronan vi har just nu. Det blir en avmattning i marknaden på grund av kronans värde.

Problemet är den svaga svenska valutan. För övrigt är det bra fart på fastighetspriserna och börsen går bra. Ekonomin i grunden går bra. Det är billigt att resa.
-Men vi får ställa in oss på den nivån att svenska kronan är fortsatt svag.

Inför mässan i Göteborg märker arrangören Fair Media att det är en liten minskning av antalet utställare.

-Det ska bli spännande att se hur många besökare vi får i Göteborg. Å andra sidan har vi utställare som vill vårda sitt varumärke och är med även när marknaden sviker något. Det är inga konstigheter att det går ner och upp.

Köpa Hus Utomlands arrangeras på Svenska mässan lördag och söndag 10.30 – 17.00. Ola Josefsson från Svenska Magasinet och Spañien Magasinet finns på plats under hela lördagen. Kom gärna och besök oss och hämta ett gratisnummer.

Utställningen i Svenska mässan i Göteborg är utsåld sedan länge av utställare som vill marknadsföra sina bostäder till kvalificerade köpare. Det är agenter, fastighetsmäklare och byggmästare samt andra företag som erbjuder annan information och service.

Mässan som hölls våren 2018 i Göteborg visade det starka intresse som finns i regionen då vi slog vårt tidigare besöksrekord. Seminarierna var mycket välbesökta och flera av utställarna vittnade om att besökarna nu oftare har mer kunskap om ämnet samt att flera redan har bestämt sig för vilket land och område de vill köpa i innan de kommer till mässan vilket leder till en smidig kontakt mellan mäklaren och kunden.

Seminarierna som hålls i anslutning till mässan är helt gratis för besökarna. De handlar om hur ett köp går till olika populära länder samt speciella seminarier om skattekonsekvenser vid köp av bostad utomlands, pensionering utomlands och lånemöjligheter vid köp av bostad utomlands.

Länder representerade hösten 2019: Spanien, Portugal, Frankrike, Turkiet, Thailand, Norra Cypern, Italien, Albanien, Malta, Cypern, Kreta och USA

Seminarieprogram lördag och söndag:

Sal 1
11.00 MiMove – Nyheter ifrån MiMove
11.30 Spanien
12.30 Portugal
13.30 Skatter vid utflyttning
14.30 Spanien
15.30 Köpeprocessen i Spanien

Sal 2
11.00 Italien
12.00 Turkiet
13.00 Frankrike
14.00 USA
15.00 Pensionering Utomlands
16.00 Malta

Övriga mässor 2019:
Malmö, 28 till 29 september
Stockholm, 12 till 13 oktober
2020:
Helsingfors, 17 till 19 januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.