Prenumerera på nyheterna

Brandmän försvarar den biologiska mångfalden

Sierra Bermeja på västra Costa del Sol har ett viktigt ekologiskt värde och en biologisk mångfald typisk för Spanien och Medelhavet. Mellan kommunerna Genalguacil, Estepona och Casares växer bland anat det sällsynta barrträdet Abies pinsapo (bilden). Den är unik för Málagaprovinsen.

Sierra Bermeja mäter cirka 1.449 meter vid högsta punkten Los Reales och det finns fina vandringsleder. På cirka 100 hektar växer det sällsynta barrträdet pinsapo. På andra sidan bergskedjan ligger byn Genalguacil som drar till sig många konstnärer.

Enligt tidigare uppskattningar finns det 38 endemiska arter inom fauna och flora som bara finns i Sierra Bermeja. Det kan jämföras med nationalparken Sierra Nevada som har 66 och Sierra de Cazorla som har 34.

Personal från brandbekämpningsmyndigheten Infoca arbetar hårt för att försvara pinsaposkogen från elden. Och enligt regionregeringen Junta de Andalucia har den klarat sig hittills. Att skydda pinsapoträden har högsta prioritet betonar myndigheten.

Flest pinsapoträd finns i nationalparken Sierra de las Nieves och Grazalema. Det finns även några enstaka områden med pinsapo nära Coín. Den är väldigt motståndskraftig och överlever global uppvärmning, svamp eller skadeinsekter.

Det finns pinsapoträd vid området Escalereta nära Parauta på vägen mot Ronda som är mellan 457 till 660 år.

I Sierra Bermeja och Valle de Genal finns minst 20 berguvar, två eller tre par av kungsörnen och uppskattningsvis 300 exemplar av den iberiska stenbocken, plus vildkatt och rådjur.

Det finns även många djur på gårdarna i området. Málagas veterinärer har erbjudet sig att hjälpa till vid behov och det finns en hjälptelefon som är öppen hela dygnet. Telefonnumren är 630 809 923 och 952 391 790.

(Foto: Diputación de Málaga)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.