Brett stöd för att legalisera aktiv dödshjälp

Spaniens högeropposition menar att landets vänsterregering söker kostnadsbesparingar med förslaget om att legalisera aktiv dödshjälp. Det är landets socialistiska regeringsparti PSOE som har lagt fram lagförslaget.

Förslaget har brett stöd i parlamentet med 201 röster för att införa lagen. 140 är emot (Partido Popular och Vox) samt två valde att lägga ner sina röster (Teruel Existe och Joan Capdevila vid ERC). Lagen med att reglera och avkriminalisera eutanasi väntas träda i kraft senare i år.

I nuläget riskerar personer som bedöms skyldiga till aktiv dödshjälp att dömas för mord med fängelse på upp till 10 år.

Det nya lagförslaget har kommit till för att lyfta fram sociala rättigheter. Det är tredje gången som PSOE försöker genomföra en lag som reglerar eutanasi.

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez skriver på Twitter: ”Det finns ingen tid att förlora. Spanien måste ta detta steg. Låt oss erkänna rätten till en värdig död”.

Oppositionen är kritiska och menar att lagförslaget inte respekterar livet. I stället försöker regeringen hitta kostnadsbesparingar när det gäller pensioner, vård, socialt stöd och förmånsberoende.

Den katolska kyrkan och generalsekreteraren för biskopsämbetet, Luis Argüello, beskriver förslaget som ”smärtsamt”. Han menar att ”värdigheten i ett människoliv, är inte att orsaka död”. Lösningen är inte att ”den som lider försvinner”.

Utanför kongressen förekom det under gårdagen manifestationer med slagorden ”det existerar ingen rättighet i att döda”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.