Prenumerera på nyheterna

Brexitmöte planeras i Madrid

Tjänstemän från den lokala regeringen i Gibraltar plus regeringstjänstemän i Storbritannien och Spanien kommer att träffas i Madrid för ett möte inför britternas väntade utträde ur EU.

Det brittiska parlamentet har inlett behandlingen av utträdeslagstiftningen så att Storbritannien kan lämna EU den 31 januari. Förutsatt att lagstiftningen slutgiltigt antas i januari 2020 kommer den s.k. övergångsperioden att inledas den 1 februari 2020 och pågå till den 31 december 2020. Under övergångsperioden gäller i stort sett samma regler som före utträdet.

Under övergångsperioden ska ett avtal om den framtida relationen med EU förhandlas fram. Förutsatt att förhandlingen avslutas i tid kommer detta avtal att träda ikraft den 1 januari 2021.

Relationen mellan EU, däribland Spanien, och Storbritannien kommer därefter att förändras på en rad områden, vilket i sin tur kommer att påverka såväl privatpersoner som företag.

Även för svenska medborgare bosatta i Spanien men som arbetar i Gibraltar kan det väntas bli förändringar. Tusentals personer bosatta i Spanien passerar gränsen till Gibraltar varje dag på väg till arbetet.

Tjänsten från Gibraltar, Storbritannien och Spanien kommer att träffas i Madrid för att diskutera flera områden som gränssamarbetet, miljöarbetet, tobak och det brottsbekämpande samarbetet. Det skriver dagstidningen Gibraltar Chronicle.

”Det förberedande arbetet som krävs för att vi ska lämna EU enligt avtalet kommer att inledas i Madrid den 14 och 15 januari” säger lokalregeringen i Gibraltar i ett officiellt uttalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.