Prenumerera på nyheterna

Brist på dialog och överenskommelser leder till nyval

Efter tisdagens samtalsrundor kunde kung Felipe VI konstatera att det inte finns tillräckligt stöd för någon kandidat. Efter sju samtalsrundor på fem år får Felipe den otacksamma uppgiften att konstatera att det är dags för ännu ett allmänt val i Spanien. Det fjärde på fyra år. Hans far, exkung Juan Carlos, upplevde bara tio samtalsrundor på 39 år. Det politiska läget i Spanien har blivit allt mer komplicerat och frågan är om ett nyval löser upp knutarna.

De senaste opinionsundersökningarna visar att det skulle bli ett snarlikt resultat för blocken om det hölls val idag. Unidas Podemos kommer att förlora väljare till PSOE medan Ciudadanos och Vox kommer att tappa väljare till Partido Popular.

Det är ett stort misslyckande för politikerna och den som bär största ansvaret är Pedro Sánchez som inte har lyckats med koalitionsarbetet eller blocköverskridande överenskommelser. Efter valet i april var han tidigt ute och sa att hans mål var en minoritetsregering med passivt stöd.

Varken Unidas Podemos eller något annat parti har varit intresserade av att släppa fram en PSOE-regering och minoritetsstyre. Unidas Podemos och PSOE har suttit i timslånga samtal. Kravet från ytterkantsvänsterpartiet Podemos har varit att få ministerposter något som Pedro Sánchez vägrat.

Ciudadanos partiledare Albert Rivera har de senaste dagarna kommit med några erbjudanden om att partiet kan tänka sig att lägga ned sina röster mot vissa motkrav. Det har Sánchez också avvisat.

På tisdagskvällen meddelade Spaniens statschef och kung, Felipe VI, att ingen premiärministerkandidat lyckats samla tillräckligt mycket stöd efter dagens samtalsrundor för att en förtroendeomröstning ska kunna hållas i parlamentet.
Strax därpå meddelade socialistledaren Pedro Sánchez i en direktsänd presskonferens klockan 21 att ett nyval kommer att hållas.

-Det har varit omöjligt att fullfölja det mandat som vi fick av det spanska folket den 28 april. De har gjort det omöjligt för oss, säger Sánchez och i sin tur skyller på oppositionspartierna.

Om ingen kandidat presenteras till den 23 september kommer parlamentet att upplösas den 24 september och kung Felipe VI utlyser nyval. Den 1 november inleds valkampanjen officiellt och nyval eller extraval hålls den 10 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.