Prenumerera på nyheterna

Brister med reningsverk kostar skattebetalarna miljonbelopp

Spaniens passivitet med att inte lösa problemet med renat avloppsvatten i Nerja, Coín och Alhaurín el Grande kostar skattebetalarna 4,46 miljoner om året. Förutom att myndigheterna inte garanterar nollutsläpp av avloppsvatten vilket innebär en hög miljökostnad är det även en ekonomisk kostnad som är betydande.

4,46 miljoner euro måste det offentliga i provinsen Málaga betala i böter till EU för att de inte följer förordningen med att rena avloppsvatten. Det skriver Diario SUR på torsdagen.

I juli 2008 bötfällde EU-kommissionen Spanien på grund av att de inte följde regelverket med att rena avloppsvatten i tillräcklig grad. På den tiden figurerade även Estepona och Marbella på svarta listan innan reningsanläggningarna kom igång.

Men fortsatt finns det stora brister på Costa del Sol. Det gäller Coín, Alhaurín el Grande och Nerja. 4,46 miljoner euro per år har skattebetalarna tvingats punga ut med när EU-kommissionen utfärdat böter de senaste åren.

Nerja är ett kapitel för sig som hittills kostat skattebetalarna 4,37 miljoner euro i böter. Bygget av en reningsanläggning inleddes 2014. Därefter har det drabbats av återkommande problem och förseningar.

Reningsanläggningen i Nerja står klar. Det som återstår är elarbeten.

Utbyggnaden av reningsverket Guadalmansa i Estepona som tar hand om avloppsvattnet från delar i Marbella kommun som San Pedro och Nueva Andalucía samt Istán och Benahavís stod klart 2017. Här ligger det totala bötesbeloppet på 738.290 euro som gäller för perioden april 2011 till 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.