Prenumerera på nyheterna

Bryssel kräver att EU:s inre gränser hålls öppna

EU-kommissionen betonar och kräver att EU:s inre gränser fortsatt hålls öppna för att inte förhindra resande. Vissa EU-länder överväger möjligheten att införa begränsningar på grund av den tredje vågen med covid-19. Bryssel betonar i stället behovet av att påskynda vaccinationsprocessen och att EU-länderna förhandlar om ett gemensamt vaccincertifikat för att resa.

Spanien och landets regioner har infört otydliga regler som skapat osäkerhet för resenärer. För närvarande finns det gränskontroller för Covid-19 i Danmark, Finland, Norge och Ungern.

EU-kommissionens vice president Maros Sefcovic betonade vid en videokonferens på måndagen att EU kräver att unionens inre gränser fortsatt hålls öppna.

– Vi rekommenderar starkt att inte stänga de inre gränserna, sa Maros Sefcovic vid ett möte med flera ministrar som hölls på måndagen inför torsdagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer då samordning av pandemibekämpningen ska diskuteras.

Enligt den spanska nyhetsbyrån EFE betonar Sefcovic att situationen i våra medlemsstater är extremt allvarlig och att situationen har förvärrats och att många länder inför olika åtgärder.

Från EU:s håll krävs samordning för att se till att vi respekterar unionens principer, rättigheter och fördrag med hänvisning till den fria rörligheten som erkänns i Schengenområdet.

Statssekreteraren för Europafrågor i Portugal, Ana Paula Zacarías, betonar också behovet av att hålla unionens inre gränser öppna så långt det är möjligt möjligt.

Sefcovic säger att EU står inför stora utmaningar då virusspridningen tilltar och ber EU-länderna påskynda vaccinationsprocessen och tillgången på vacciner.

– Att ta emot vacciner är inte detsamma som att vaccinera, säger EU-kommissionens vice ordförande och tillägger att det finns betydande skillnader mellan medlemsstaterna vad gäller andelen vaccination.

Bryssel har dock fått kritik de senaste veckorna från europeiska regeringar för bristen på doser.

Samtidigt är det allt fler politiker som vill införa vaccincertifikat för de som vill resa fritt i Europa. Bland annat Grekland och Portugals premiärministrar ställer sig positiva inför ett sådant pass.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis blev före helgen först ut i EU med att offentligt kräva att man inför krav på vaccinationspass – alltså ett dokument som bevisar att man är coronavaccinerad – för alla som vill börja resa fritt inom Europa igen.

Även Andalusiens regionpresident Juanma Moreno försvarar förslaget med ett europeiskt vaccinationspass som ska öppna upp för turismen på allvar.

Spaniens turistminister Reyes Maroto säger att vaccineringen är nyckeln i att kunna öppna upp turistindustrin igen.

Spaniens konkurrent inom turism, Grekland, vill öppna sina gränser helt för turister igen. Nya viruskluster som kan få gästerna att fly igen oroar.

Frågan har fått mothugg från EU-kommissionens ordförande, och på torsdag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera den brännheta frågan.

Samtidigt avråder Världshälsoorganisationen WHO sina medlemsländer från att införa vaccinationspass för resande.

One thought on “Bryssel kräver att EU:s inre gränser hålls öppna

 • 2021-02-16 kl. 08:28
  Permalink

  Skendemokrati har införts i alla länder. Tron om att man har frihet att välja finns inte längre. Vaccinationen är inte obligatorisk, men om du inte vill vaccinera dig så får du inte resa. Folk blir bestraffat på grund av de gör anspråk på sina rättigheter. Vad är nästa steg? Trångsynta på sjukhuset, tvångsvaccinering, läger för folk som vägrar att vaccinera sig, en David-stjärna på armen? Det har gått för långt!
  Man använder Pandemin som ursäkt för att trycka ner folk, skrämma dem och inskränka på deras rättigheter.
  Den som har en annan åsikt blir bestraffad. Är du läkare/specialist forskare som inte delar den officiella bilden av pandemin och vaccin så får du inte utrymme någonstans för att få fram dina åsikter. Du bannas, dina inlägg och videon stämplas som falska eller så blockeras dem eller tas bort.
  Vi lever i en diktatur där massmedian diskriminerar alla som har en annan åsikt och tvivelaktiga aktörer i de sociala median bestämmer vad som är moraliskt korrekt.
  Det går åt helvetet med demokratin!!
  Censur och tvång är den nya ”demokratin”.
  En jävla massa JA-sägare, ingen som ifrågasätter. Alla har blivit skrämda att de blint följer bestämmelserna.
  HITLER HADE VARIT STOLT ÖVER SVERIGE!!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.