Prenumerera på nyheterna

Bubbelvinsveckan är här!

Nyårsveckan är här och ingen gång under året görs det så många inköp och öppnas så många buteljer med champagne, cava eller mousserande vin. Pierre Pérignon var tidigt ute. Han öppnade den första champagnebuteljen 1670 i den franska regionen Champagne.

Det görs mousserande vin lite varstans i världen men det får bara heta champagne om det kommer från distriktet champagne i Frankrike.

Spanien har blivit en storsäljare på mousserande vin eller cava och utvecklingen har varit enorm.

Här är några trevliga tips på cava som du även kan hitta i Sverige:

Juve y Camps Reserva de Familia
En träffsäker och trevlig cava till nyårsafton. En cava som jag vet att Svenska Magasinets ägare Christer Melkersson gärna dricker och rekommenderar till nyårsafton. Den är producerad vid Bodega Juve y Camps i San Sadurní de Noya (Barcelona) på druvsorterna macabeo, xarel-lo och parellada. Pris: Ca 15 euro på Mercadona.

Jaume Codorníu Gran Reserva 2013
Vill man verkligen lyxa till det så är Jaume Codorníu Gran Reserva 2013 något i toppklass. Vinproducenten Codorníu är enligt det erkända magasinet Forbes Spaniens äldsta företag. Företaget går tillbaka till 1551 och grundades av Jaume Codorníu. Denna cava är en hyllning till företagets grundare.
1659 gifte sig Anna Codorníu med Miquel Raventós. Anna var en ättling till Jaume. Med giftermålet mellan två vinproducenter fick företaget en enorm utveckling som har fortsatt.
Codorníu har nästan under 500 år försökt att hålla hög kvalitet och vara nyskapande inom cava och vin. Det är skälet till att de har egna vingårdar och gör nyinvesteringar så att de ständigt utvecklas.
Jaume Codorníu Gran Reserva 2013 har en ljus gyllene ton, en intensiv doft av aromer av mogna frukter, nötter och lite jäst. Elegant smak och ihållande smak med nyanser av honung och frukt.
Pris: Ca 24 euro

Alvaroni Cava Brut Organic
Och besöker du Sverige och vill dricka spansk ekologisk cava för ett hyffsat pris kan Alvaroni Cava Brut Organic rekommenderas. En torr och aptitretande Cava från det gamla distriktet Requena väster om Valencia, och gjord på druvorna Chardonnay och Macabeo. Vinet fungerar både som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Elegant doft med toner av persika, päron och citrus. Balanserad fruktig smak fruktig av päron, äpplen och örter. Nio månaders lagring. Fyndvin.
Pris: 79 SEK

Cava Aurélia Brut Nature Gran Reserva 2017
På druvorna 40% xarel-lo, 40% macabeu, 10% parellada och 10% chardonnay. Producerad av erkända Castell d`Age. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, gummi och apelsin. Pris: 159 SEK

Gramona Imperial 2015
På Xarel-lo, macabeu, chardonnay och parellada. En säker biodynamisk cava år efter år. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, rökig mineral, fransk nougat och grapefrukt. Pris: 219 SEK.

Närproducerad cava på Costa del Sol
Vill du prova en närproducerad cava eller mousserande vin så har du flera stycken att välja på. För bara ett decennium sedan producerades det inga mousserande viner i provinsen Málaga.

Mellan åren 2014 till 2019 utkom inte mindre än sju olika mousserande viner på marknaden. Och numera produceras det allt bättre cava eller mousserande vin i prisklassen 8,50 till 25 euro. Här några förslag inför nyårsafton:

Florestel Espumoso Seco
Ett torrt mousserande vin producerat av bodegas Quitapenas på druvan Moscatel de Alejandria. Finns också som söt. Pris: 10,83 euro.

Botani Espumoso Seco
Torrt mousserande vin från den kända bodegan Jorge Ordónez i Vélez Málaga som för ett par år sedan stod för dessertvinet vid Nobelmiddagen i Stockholm. Gjort på druvan Moscatel de Alejandria. Pris: 10,50 euro.

Apiane Espumoso Dulce
Sött mousserande vin från bodegan Tierras de Mollina. Tillverkat på en systerdruva till Moscatel de Alejandria som går under namnet Moscatel Morisco. Pris: 9 euro.

Botani Espumoso Dulce
Sött mousserande vin från bodegan Jorge Ordónez och på Moscatel de Alejandria. Pris: 11,98 euro.

Las Olas del Melillero
Ett mousserande rosévin från Bodega Victoria Ordóñez på Petit Verdot, Syrah och Tempranillo samt Pedro Ximénez som odlats i Montes de Málaga. Pris: 17 euro.

Tartratos
Släpptes 2018 och är ett mousserande vin som är gjort enligt champagnemetoden på druvan moscatel de Alejandría och legat 36 månader. 25 euro. Går att hitta i Rincón de la Victoria i butiken Licorería Antonio Muñoz Cabrera.

Cloe Brut Nature
Det prestigefyllda vinproducenten Doña Felisa i Ronda gör numera sitt eget mousserande vin enligt champagnemetoden. På druvan Sauvignon Blanc och 14 månaders lagring och dubbel jäsning i flaskan. Årgång 2017 finns att hitta för cirka 20 euro på producentens webbplats eller i vinbutiker i Ronda, Málaga och Marbella.

Vill du ha fler tips på spanska vintips?
Gå in på Twitter och hashtag: #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.