Prenumerera på nyheterna

Bulgarisk liga avslöjad: Stulna falskregistrerade bilar på svenska

Totalt nio personer har gripits på flera platser i Spanien för att tillhöra en liga som stulit lyxbilar och terrängbilar för att sedan montera på falska registreringsskyltar tillverkade i Sverige. Spansk polis har identifierat och funnit totalt 20 bilar som har blivit stulna. Bilarna är värda sammanlagt en miljon euro. Det skriver Inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

De nio personerna har gripits i Guipúzcoa (Baskien), Calatayud (Zaragoza), Alcobendas och Madrid. Det rör sig om en kriminell organisation av i huvudsak bulgariska medborgare specialiserade på att stjäla lyxbilar och terrängbilar för att sedan registrera om dem med falska skyltar.

Stölderna har i huvudsak begåtts i utlandet. Bilarna har sedan transporterats till Spanien och blivit omregistrerade med falska skyltar eller blivit utrustad med falsk dokumentation i huvudsak tillverkade i Sverige.

En utredning inleddes 2017 när spansk polis i Valdebebas nära Madrid fann en bil med dubbla registreringsskyltar. En medborgare från Armenien visade sig ha inte mindre än 24 falska registreringsskyltar i sina ägo.

Polisen har senare lyckats identifiera de stulna bilarna som hittats i Frankrike, Finland och Bulgarien, och som har stulits i Spanien.

En av medlemmarna i ligan har varit en man med dubbelt medborgarskap i Armenien och Bulgarien. Hans uppgift har varit att transportera de stulna bilarna till Östeuropa med falska registreringsskyltar tillverkade i Sverige.

Ett antal gripanden i Spanien ledde fram till att polisen kunde komma ligan på spåren. Bland annat stoppade polisen en person i Baskien när denne försökte lämna Spanien med ett stulet fordon som hade svensk registreringsskylt. Bilen var stulen i Madrid.

Ligan har använt sig i huvudsak av dokumentation och licensplattor från utlandet, främst från Sverige, där de även har tillverkats.

Bildtext: Polisen har kommit över utrustning som ligan använt. Bilden är från nationalpolisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.