Prenumerera på nyheterna

Butikshyrorna sjunker med upp till 20 procent

Hyrespriserna för butiker och kommersiella lokaler har sjunkit mellan 15 till 20 procent på grund av covid-19-pandemin. Störst är prisnedgången i Málaga stad. Utöver fler stängda butiker har efterfrågan minskat och priserna är tillbaka på 2015 års nivå.

Enligt fastighetskonsulter som dagstidningen Diario SUR kontaktat handlar det om en nedgång på mellan 15 och 20 procent. Nedgången är störst på gator i Gamla stan i Málaga som normalt har mycket turister.

På shoppinggatan calle Larios ligger priset i nuläget på 300 euro per kvadratmeter vilket kan jämföras med 360 euro per kvadratmeter när krisen slog till. Dessutom står flera lokaler tomma.

Den ansvarige vid konsultfirman Savills Aguirre Newman i Málaga, José Félix Pérez-Peña, bekräftar för tidningen att nedgången har att göra med försämrad konsumtion.

Pérez-Peña tillägger också att många ägare till butiker och kommersiella lokaler har valt att sänka hyran upp till 50 procent för att förhindra att hyresgästerna väljer att flytta till en billigare lokal.

David Guerrero vid konsultfirman Eurobienes säger att det är främst runt calle Larios som butikshyrorna har minskat mest. Samtidigt var det just i detta område som hyrorna ökade mest under fem år innan krisen.

När den ekonomiska situationen förbättras väntas hyrorna återigen att öka.

Marbella, Málaga och Torremolinos är de kommuner på kusten med högst hyror när gäller kommersiella lokaler och butiker. I Marbella ligger genomsnittet på 20,75 euro per kvadratmeter följt av Málaga med 16,08, Torremolinos med 13,21 euro per kvadratmeter och Benalmádena med 11,09 euro.

I fritidshamnen Puerto Banús ligger hyrespriset per kvadratmeter på 188,89 euro. Det betyder att en butikslokal på 90 kvadratmeter kostar cirka 17.000 euro i månaden att hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.