Prenumerera på nyheterna

Caminito del Rey öppnar 29 maj

Vi måste starta nedtrappningen av pessimismen. Det var budskapet från Francisco Salado, presidenten för turistmyndigheterna på Costa del Sol, som vid en videokonferens och presskonferens (bilden) redogjorde för hur kustens turistmål ska aktiveras och komma igång.

Förutom att tillgängligheten och kapaciteten på stränderna ska kontrolleras och begränsas när väl dessa öppnar, så kommer vandringsleden Caminito del Rey att öppna upp den 29 maj. Biljettförsäljningen startar den 14 maj.

En åtgärd som kommer att stimulera inlandsturismen i området runt Álora.

– Öppningen den 29 maj kommer att bero på de villkor som regeringen ställer och vilken avtrappningsfas provinsen Málaga befinner sig i vid tidpunkten, säger Francisco Salado.

Salado berättade också under onsdagens presskonferens att Torremolinos och Rincón de la Victoria kommer att ingå i ett första pilotprojekt där antalet badgäster på stränder ska kontrolleras. Stränderna kommer att indelas i zoner.

Salado döljer inte att resultatet av Covid-19-pandemi på turismen på Costa del Sol kommer att bli förödande. Han tillade att det finns ljus på vägen som vi måste inrikta os på. Det finns en väg ut och det bästa är att vi kommer ur krisen så snart som möjligt.

De första uppskattningarna visar att mellan den 15 mars och 30 juni förlorar Solkusten fyra miljoner turister och fyra miljarder euro.

Myndigheten Turismo Costa del Sol betonar också hur viktigt det är att få igång den residenta turismen. Det vill säga de som har ett andra hem eller semesterbostad på Costa del Sol.

El turismo residencial, som det heter på spanska, är de totalt 270.000 utlänningar som äger en semesterbostad på Costa del Sol. Av dessa är 160.000 européer. Uppskattningsvis 35.000 svenskar har någon anknytning till Solkusten.
– De är våra bästa ambassadörer för att kusten ska återgå till ett normalt liv igen, säger Francisco Salado, som även är president i provinsstyrelsen Diputación.

Salado berättade också att han i måndags höll ett videomöte med Spaniens turistminister, Reyes Maroto, där han förde fram önskemålet att momsen på golfbanor skulle likställas med turism, det vill säga minskas från 21 till 10 procent. Han tillade också att turistmomsen bör sänkas till 4 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.