Prenumerera på nyheterna

Cancerförening varnar för risker med solande

Förra året diagnostiserades nästan 800 hudtumörer i Málagaprovinsen varav 176 var malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer. Cancerföreningen AECC( Asociación Española contra el Cáncer) genomför just nu en kampanj på stränderna för att uppmärksamma riskerna med sol.

Det handlar om solförebyggande kampanjer. Under onsdagen delades det ut 500 gröna ballonger till badgäster på Huelin-stranden i Málaga. Cancerföreningen uppmärksammar strandgästerna att vidta försiktighetsåtgärder eftersom Solkusten är en plats med mer än 3.000 soltimmar om året.

Under fjolåret registrerades 176 fall av malignt melanom i provinsen Málaga. 95 av fallen gällde kvinnor och 81 män.

Kampanjer för att informera om riskerna med solen sker också i de lokala föreningarna längs kusten.

Det handlar om att skydda barn med rätt livsstilsvanor som att vistas i skuggan och att använda solskyddskrämer med hög solskyddsfaktor. Och att lära barn och ungdomar detta från tidig ålder.

Det rekommenderas att använda hattar, solglasögon, t-shirts och inte sola mellan klockan 12 och 16 då solen är som starkast. Gå även regelbundet till hudläkaren för att kontrollera fläckar på huden som uppstått.

Och att man hjälps åt regelbundet för att kontrollera ryggen eller andra partier på kroppen som kan vara svåra att granska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.