Prenumerera på nyheterna

Carmen Calvo: Är Pablo Iglesias medveten om att han är i politiken?

Ständiga inre konfrontationer och där regeringsmedlemmar ur PSOE får gå ut och rätta uttalanden från regeringskollegan Unidas Podemos. Nu ifrågasätter Spaniens vice regeringschef Carmen Calvo om Pablo Iglesias verkligen är medveten om att han är i politiken och menar att Unidas Podemos ”uppmuntrar” till de våldsamma upploppen.

”Ingen rättighet kan försvaras med våld. Där går linjen. Igår kväll var det gripanden, personskador och materiella skador. Det har inget att göra med yttrandefriheten. Rättigheter har konstitutionella gränser” sa Carmen Calvo när hon igår intervjuades på radiokanalen SER (bilden).

Pablo Iglesias är vice regeringschef i den spanska vänsterregeringen. Han är också partiledare för ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos och har åtskilliga gånger sagt att Spanien inte är någon verklig demokrati.

Iglesias har även jämfört den katalanska separatisten Carles Puigdemont som befinner sig i landsflykt i Belgien, med de spanjorer som levde i exil i utlandet under Francoåren. Han vill införa begränsningar och kontroll av media.

Senaste dygnet har även Pablo Iglesias partibroder Pablo Echenique gått ut på Twitter och gett sitt stöd åt antifascister som deltagit i våldsamma upplopp som skakats flera spanska städer tre kvällar i rad.

”Jag stöder dessa antifascister som ber om rättvisa och frihet på gatorna” skrev Pablo Echenique på Twitter i onsdags kväll klockan 21.18 samtidigt som butiksfönster krossas, kioskägare får se sina affärsrörelser vandaliseras och gatstenar far genom luften.

Nu börjar PSOE:s ministrar att tröttna. Kärleksförhållandet mellan PSOE och Unidas Podemos befinner sig i det mest känsliga ögonblicket sedan det startade i januari 2020. Det var efter att regeringschefen Pedro Sánchez till slut att hade nått en överenskommelse med Pablo Iglesias och en koalitionsregering mellan PSOE och Unidas Podemos blev klar.

Sánchez som fram till 2019 hade upprepat att han aldrig tänkte samarbeta med Podemos…

Ingen från Unidas Podemos har hittills tagit avstånd från de våldsamma upploppen. Inte ens partiets talesperson i kongressen, Rafael Mayoral. Igår fick Mayoral frågor från journalister utanför kongressen och han upprepade Pablo Iglesias ord om att Spanien inte är någon normal demokrati.

Det var ord som föll ned som en bomb på inrikesdepartementet enligt politiska bedömare. Inrikesministern Fernando Grande-Marlaska betonar i stället polisens arbete och tar avstånd från Rafael Mayoral uttalande.

Socialisten och vice regeringschefen Carmen Calvo säger att det är en sak att försvara demokratin och en annan när man uppmuntrar till en situation som ger sårade och gripna. Detta har inget att göra med kravet på yttrandefrihet, säger Calvo.

Madrids borgmästare José Luis Martínez Almeida och Madridregionens president, Isabel Díaz Ayuso, ber regeringschefen Pedro Sánchez att ta beslutet att entlediga Pablo Iglesias från sina uppgifter som vice regeringschef.

Högerpartiet Vox talesperson Iván Espinosa de los Monteros fördömer politiker som uppmuntrar till våld i sociala nätverk och tillägger att han skäms över herr Echenique.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.