Prenumerera på nyheterna

Civil polisbil fångar tjugo trafiksyndare om dagen

Sedan den 1 juli använder trafikpolisen i Spanien ett 15-tal civila polisbilar för att fånga trafiksyndare. På Solkusten finns en av dem stationerade. I genomsnitt avslöjar trafikpolisen ett tjugotal trafiksyndare om dagen, mestadels de som använder sin mobiltelefon under körning.

200 euro i böter och tre poäng avdragna på ditt spanska körkort. Det blir resultatet för de som blir tagna på bar gärning när den spanska trafikpolisen spanar från sin civila polisbil.

Det är Diario SUR som idag skriver om den sjusitsiga skåpbilen som DGT (Dirección General de Tráfico) använder sig av. I regel sitter två trafikpoliser i bilen.

Sedan den 1 juli rullar det 15 civila polisbilar på de spanska vägarna. Satsningen görs temporärt och det är i första hand allvarliga överträdelser av förarna som polisen granskar. Den civila polisbilen är inte utrustad med fartmätare.

Förutom att använda mobiltelefon under körning spanar trafikpolisen på förare som har vänsterarmen på utsidan under körning, vilket ger 80 euro i böter.

Andra trafikbrott gäller förare som har hörlurar på sig. Det gäller de som har hörlurar/hörsnäckor på båda öronen vilket innebär böter på 200 euro och tre poängavdrag.

Att äta, raka sig eller sminka sig under bilkörning räknas också som trafikbrott som ger böter på 200 euro och två färre ”puntos” eller poängavdrag på ditt spanska körkort.

Brist på koncentration ligger bakom en av fyra trafikolyckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.