Coronaviruset cirkulerade i Spanien i mitten på februari

Den 23 februari stod chefen för landets akutsjukvård, Fernando Simón, på en presskonferens och berättade att coronaviruset inte fanns i Spanien. Fram till då hade Spanien konstaterat två fall som enligt myndigheterna var importerade. En tysk turist på La Gomera hade blivit smittad utomlands. Likaså en brittisk turist på Balearerna.

Nu visar en studie vid Instituto de Salud Carlos III att coronaviruset redan cirkulerade i Spanien i mitten på februari. Viruset kom in i Spanien via minst 15 vägar och cirkulerade redan under perioden 14 till 18 februari.

Det är de första preliminära resultaten som visar hur Covid-19 tog sig in i Spanien.

Forskare vid Carlos III har analyserat de första 28 smittade fallen som kan spåras till familjerna G och S i viruset SARS-CoV-2 som kopplas samman med ett utbrott som upptäcktes i Shanghai den 1 februari.

Sekvensen av familjen S har även spritt sig till sex andra länder i Europa och Amerika.

”Förfadern” till viruset som började cirkulera i Spanien i mitten på februari upptäcktes i Wuhan i Kina, 24 november 2019.

De tre första smittade av coronaviruset i S-familjen identifierats i Spanien genom prover som togs den 26 och 27 februari i Valencia. Hit återvände många fotbollssupportrar som hade varit med sitt lag Valencia CF i Milan efter matchen i Champions League mot Atalanta 19 februari.

”Resultaten visar att SARS-CoV-2 har en potential för snabb och utbredd geografisk spridning” visar studien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.