Prenumerera på nyheterna

Coronaviruset: Låga nivåer av D-vitamin riskfaktor

D-vitamin pekas av forskare ut som en nyckel till att bekämpa coronaviruset. ”Låga nivåer av innebär riskfaktor. Däremot så stärker D-vitamin immunförsvaret”. Brist på D-vitamin kan orsaka komplikationer hos de som är smittade av coronaviruset SARS-CoV-2. Experter rekommenderar att du utsätter dig i solen minst 20 minuter om dagen. Det som forskarna i nuläget undersöker är de långsiktiga effekterna av coronaviruset. Det handlar om symtom på hjärtat, förlust av doft eller smak. Ännu finns dock inga säkra resultat.

Däremot börjar experter relatera coronaviruset till brist på vitamin D. Låga nivåer kan orsaka komplikationer när covid-19-patienter ska återhämta sig.

”Låga nivåer av D-vitamin är en riskfaktor” säger Guillermo Martínez, endokrinologi vid SEIOMM.

Till nyheterna på tv-kanalen Antena 3 säger Martínez att bra nivåer av D-vitamin är nödvändiga. Han rekommenderar att du är i solen minst 20 minuter varje dag.

Han tillägger att det är märkligt att spanjorerna trots att de bor i ett soligt land har en lägre genomsnittlig nivå av D-vitamin än de nordeuropeiska länderna.

Att det finns ett stort antal avlidna vid äldreboende i Spanien kopplas samman med brist på D-vitamin.

I övrigt kan tilläggas att söndagsdygnet var det dygn hittills då flest nya fall av covid-19 konstaterades världen över, uppger WHO. Antalet smittade globalt steg med 307.930 fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.