Prenumerera på nyheterna

Costa del Sol och Costa Blanca klarar sig från utökade coronarestriktioner

Incidenstalet för provinsen Málaga har ökat men inte lika mycket som för provinserna Granada, Jaén och Almería som nu befinner sig i extrem riskzon. Det gör att de tre provinsstäderna tillsammans med Sevilla från söndag måste stänga serveringsställen och icke nödvändiga verksamheter klockan 20.
Totalt i regionen Andalusien är det 98 kommuner som från söndag även hamnar i perimeterkarantän. Bara tre av dessa ligger i provinsen Málaga: Almargen, Alfarnate och Sierra de Yeguas.

För 33 av dessa är covidläget extra bekymmersamt med ett incidenstal över 1.000. Det gör att icke nödvändiga verksamheter måste hålla stängt helt. I provinsen Málaga är det bara Almargen som har incidenstalet över 1.000 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2 senaste 14 dagarna.

Fortsatt gäller perimeterkarantän för regionens åtta provinser.

Även om smittan tagit ny fart även i provinsen Málaga är den lägre jämfört med de andra av Andalusiens åtta provinser. Málagaprovinsen redovisar incidenstalet 130,3 fall per 100.000 på fredagen. Bara Cádiz har färre med 124,7.

Granada rapporterar incidenstalet 424,1 följt av Almería med 336,8, Sevilla 254,6, Córdoba 234,6, Huelva 189,1 och Jaén med 156,1 fall per 100.000 invånare senaste 14 dagarna.

Málaga samt provinsens sex sjukvårdsdistrikt däribland Costa del Sol och Axarquía ligger fortsatt i risknivå 2 vilket gör att serveringsställen kan hålla öppet till klockan 22.30 som tidigare. Utegångsförbud gäller mellan klockan 23-06.

På fredagen rapporterade Andalusien 2.477 nya fall av coronavirus senaste dygnet. Det kan jämföras med gårdagens siffra på 1.899 fall eller de 2.249 som rapporterades in för exakt en vecka sedan till IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía). 19 personer har avlidit med covid-19 senaste dygnet.

Costa Blanca
Det blir inte några utökade coronarestriktioner i Valenciaregionen dit Costa Blanca tillhör. De tre provinserna Valencia, Alicante och Castellon redovisar tillsammans incidenstalet 35,57 fall per 100.000 invånare vilket är lägst i Spanien.

Valenciaregionens president Ximo Puig sa på fredagen att man inte tänker lyfta de restriktioner som finns i nuläget förrän i maj månad. Det betyder att regionen fortsatt är perimeterkarantän och att utegångsförbud på natten gäller.

Följ det aktuella covidläget på @SvenskaMagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.