Prenumerera på nyheterna

Covid-anpassad svensk skola i Fuengirola klarar sig bra

Antalet skolklasser i provinsen Málaga som har blivit nedstängda som säkerhetsåtgärd fortsätter att öka. Fram till torsdagen hade 215 skolklasser i hela provinsen stängts ned. Två dagar tidigare var siffran 198. Men bara en skola är totalt nedstängd, det är Chupetes Guadalhorce i Málaga stad.

Vid Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirola har några fall av covid-19 bland elever och personal konstaterats. Men de har inte blivit smittade på skolan.

– Vi har inga indikationer på att dessa elever blivit smittad eller spridit smittan i skolan. Även om antalet bekräftade fall av covid-19 i skolan är få, blir det ändå många elever som måste stanna hemma i karantän, säger Per Hvid-Hansen, Föreningschef, i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

– Enligt de regler som myndigheterna har gett oss ska de elever som sitter närmast runt om en elev som testat positivt stanna hemma i 14 dagar utan att visa symptom innan de får återvända till skolan. Tiden kan kortas ned något om man kan uppvisa negativt PCR-test.

Totalt är det 275 elever som går vid Svenska skolan i Fuengirola under vårterminen 2021. Utöver elever består personalstyrkan av 40 personer.

Sedan läsåret började i september har det fungerat väl. Säkerhetskriterierna är omfattande.

– Vi ber alla elever och personal att stanna hemma om de uppvisar några symptom som kan relateras till covid-19. Eftersom dessa symtom ofta liknar vanlig förkylningssymptom har vi i dessa tider flera som är hemma, säger Per Hvid-Hansen.

Till elever som inte får delta i undervisningen i klassrummet erbjuder skolan uppkoppling via Google Meet vilket möjliggör att de ändå deltar i skolarbetet hemifrån.

Myndigheterna är tydliga med att skolorna skall förbli öppna och att obligatorisk närvaro gäller för alla elever i grundskolan. Att eleverna är i skolan är ett steg i arbetet att kontrollera smittspridningen.

– På skolan arbetar vi aktivt med att förebygga för smittspridning, och har så gjort sedan i somras. Givetvis gäller 3 M hos oss (manos, metro, mascarilla) hela skoldagen.
– Vi kontrollerar temperatur på alla som kommer in i lokalerna och de olika klasserna börjar vid olika tider på morgonen så att de inte i onödan möts vid entrén. På rasterna har varje klass sin tilldelade del av skolgården.

Sedan i höstas har skolan covid-anpassat sina lokaler. Alla elever har singelbord.

– Vi sprider ut eleverna så mycket det går i alla klassrum, alla textilmöbler är borta och allt onödigt är bortplockat så att det skall vara enkelt att städa. Vi har också förstärkt städningen så att den sker löpande under dagen i de utrymmen som används av många, dessutom gör vi en grundlig städning av hela skolan varje dag efter stängning.

– Vi har många ändringar i rutinerna även för köket, så att serveringen och förtäringen av skollunch också skall vara säker, säger Per Hvid Hansen.

Det är regionregeringen Junta de Andalucía och departementet Utbildning och idrott som övervakar skolorna. Regionregeringens delegater från utbildningsdepartementet, Mercedes García Paine och Patricia Navarro, bekräftar i en intervju i Diario SUR att skolor är säkra utrymmen för elever och personal.

Så länge vägledningen från experter och epidemiologer inte ändras kommer de andalusiska skolor att förbli öppna.

– Antalet smittade har ökat efter julledigheten, det vill säga under den perioden då barnen inte har varit i skolan, påpekar Navarro.

García Paine tillägger att regionregeringen måste säkerställa rätten till utbildning för alla minderåriga. Och skolorna ska ha beröm för deras arbete under denna svåra tid.

Fram till torsdagen hade 215 skolklasser i provinsen stängts ned. Det var en ökning jämfört med tisdagens siffra på 198.

Bara en skola är totalt nedstängd, det är Chupetes Guadalhorce i Málaga stad. Under fredagen öppnar skolan i Almáchar (Los Rebuscos) som tidigare varit nedstängd.

215 skolklasser där undervisningen fungerar online motsvarar bara 1,5 procent av de totalt 14.270 skolklasser som finns i provinsen Málaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.