Prenumerera på nyheterna

”Covid-pass” beräknas vara klart till Fitur i Madrid

EU-kommissionen planerar att det nya ”covid-passet” ska vara klart för att kunna presenteras vid den stora internationella turistmässan Fitur i Madrid den 19 till 23 maj. Det meddelade Margaritis Schinas, EU:s vice president och EU-kommissionär med ansvar för att främja den europeiska livsstilen, vid en presskonferens i Världsturismorganisationen (UNWTO) med högkvarter i Madrid.

För några veckor sedan föreslog EU-kommissionen ett grönt digitalt certifikat som ska bidra till en ordnad och säker öppning så att resandet kommer igång inom EU. Det handlar om ett format som ska bli standard för hela EU och som blir lätt att känna igen vid varje gräns och på varje flygplats.

På spanska benämns vaccinintyget eller vaccinpasset som ”Certificado Verde Digital” som blir ett slags hälsopass som gör det möjligt för EU-medborgare att kringgå coronarestriktioner i resandet och som är nyckeln i att öppna upp turismen på allvar.

”Vaccinpasset” blir gratis och baserar sig på tre specifika parametrar:

Personen har vaccinerat sig mot coronaviruset med något av de vacciner som den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) bestämt. Medlemsländerna får å andra sidan friheten att besluta om att godkänna andra vacciner.

Personen kan visa negativt test.

Personen har tillfrisknat och har antikroppar.

På ett enkelt sätt ska EU-medborgare kunna visa sina uppgifter om vaccinering, tidigare sjukdom och testning. Certifikatet kan utfärdas både på papper och digitalt med en QR-kod som enkelt kan scannas av.

EU-kommisionären och vice presidenten Schinas säger att det är riskabelt att definiera hur snabbt Covid-passet kan vara på plats. Han säger att det skulle vara mycket bra att ha det klart till invigningen av Fitur i Madrid.

Dessutom öppnar Storbritannien upp för rörlighet den 17 maj så av det skälet borde passet vara en verklighet före 1 juni.

Rörligheten inom EU ska fungera till sommaren eftersom immuniteten ökar. EU:s mål är att 70 procent av den europeiska befolkningen ska vaccineras före augusti.

– Det är ingen personlig åsikt, det bygger på beräkningar. Av de 55 fabriker som producerar godkända vacciner i Europa kommer 360 miljoner doser att produceras och nå ut i slutet av juni. Det gör att vi kan täcka hela befolkningsgruppen med två doser under sommaren, säger Margaritis Schinas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.