Prenumerera på nyheterna

Covidläget: Málagaprovinsen på lägsta nivå

Málaga är från idag torsdag den enda provinsen i regionen Andalusien som ligger på nivå 1 när det gäller coronasmittade. Incidenstalet för provinsen Málaga ligger på 123,7 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Det kan jämföras med genomsnittet för Andalusien på 164,5. Högst incidens rapporterar Granada (246.2) och Huelva (234.2).

Det går alltså mot rätt håll i provinsen Málaga. I nuläget finns det ingen kommun i provinsen som måste vara i karantän eller där icke nödvändiga verksamheter måste hålla stängt.

Och smittfrekvensen de senaste sju dagarna fortsätter också att minska i Málagaprovinsen till 53,9 vilket är under det andalusiska genomsnittet på 73 fall per 100.000 invånare.

Observera att incidensen de senaste sju dagarna är mindre än hälften av incidensen de senaste 14 dagarna. Det visar att smittfrekvensen fortsätter att sjunka.

Bakom beslutet att Málagaprovinsen placeras i risknivå 1 finns åtta olika krav att beakta. Det gäller incidenstalet både för de senaste sju dagarna som de senaste 14 dagarna. Incidenstalet hos äldre över 65 år, antalet tester och nya fall, liksom beläggningen vid sjukhus och iva.

Málaga är unika i Andalusien där samtliga sjukvårdsdistrikt ligger på lägsta nivå. Även Cádiz ligger lågt men det finns enskilda sjukvårdsdistrikt som Jerez Costa Noroeste och Sierra de Cádiz som ligger i nivå 2 respektive 3.

De flesta av provinserna ligger i nivå 2 förutom Granada och Sevilla där majoriteten av sjukvårdsdistrikten ligger i hög nivå, 3.

Genom att Málagaprovinsen från nu ligger i nivå 1 följer ytterligare lättnader i coronarestriktionerna. Det betyder grönt ljus till 100 procents beläggning vid serveringsställen utomhus och upp till tio gäster vid samma bord.

Vid inomhusserveringar tillåts en beläggning på 75 procent med åtta gäster vid samma bord. Även servering vid bardisken tillåts.

Även marknader kan från nu har 100 procents beläggning av knallar.

Fler covidnyheter:
Valenciaregionen redovisar incidenstalet 29,34. Bara den autonoma staden Ceuta har lägre med 14,25.

Regionen Castilla La Mancha meddelade på torsdagen att från juli planerar regionen att häva det obligatoriska kravet på munskydd utomhus.

Senaste covidnyheter hittar du på @SvenskaMagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.