Prenumerera på nyheterna

Covidpass på serveringsställen inomhus

Från idag (20/12) gäller Covidpass som krav för att besöka restauranger, barer, serveringsställen, nattklubbar och lokaler med fritidsaktiviteter. Andalusien. Beslutet gäller fram till den 15 januari. Sedan tidigare gäller det vid besök på sjukhusanläggningar och vårdhem för äldre.
På söndagen publicerades beslutet i den officiella bulletinen BOJA (Boletín Oficial de la Junta de Andalucía).

Från måndag är det obligatoriskt med covidpass för att besöka serveringsställen.

Det som gäller är något av följande:
– intyg på genomgången vaccination
– intyg med negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion utfört under de senaste 72 timmarna (PCR) eller 48 timmar (antigentest)
– intyg att personen tillfrisknat efter att varit smittad det senaste halvåret och för minst elva dagar sedan (här gäller endast PCR-test)

Besökare måste även kunna dokumentera sin identitet.

Nu är frågan hur väl detta kommer att tillämpas. Det blir lokalpolisens uppgift att utföra kontroller och upprätta anmälan om lokalägaren eller besökaren inte följer påbudet.

Covidpass för att besöka serveringsställen gäller inte för minderåriga under tolv år.

Andalusiens hälsoråd, Jesús Aguirre, säger i ett pressmeddelande att ”Covid-certifikatet är en grundläggande åtgärd i kampen mot pandemin”.

Enligt den officiella bulletinen från regionregeringen Junta de Andalucía som publicerades strax före midnatt natten mot söndagen finns det inga uppgifter om att covidpasset är obligatoriskt på uteserveringar.

Det andalusiska hälsorådet Jesús Aguirre uppmanar serveringsställen att be besökare vid utomhusserveringar om att visa covidpass även om inte det är ett krav.

Med beslutet tillmötesgår regionmyndigheterna krögarnas önskemål att införa covidpass i stället för restriktioner som minskad beläggning och kortare öppettider.

Myndigheterna hoppas att beslutet ska få fler att låta sig vaccineras.

I Andalusien har 5,8 miljoner invånare covidpass.

Undersökning
Svenska Magasinet har via sitt Twitterkonto ställt frågan till sina följare:
Från midnatt gäller covidpass på serveringsställen som barer, restauranger och inom nattlivet i Andalusien fram till 15 januari. Är det rätt beslut?

81,4 procent hade fram till klockan 10.30 på måndagen svarat ”ja”.

Fotnot. Sverige: Sedan den 1 december krävs covidpass vid evenemang med över 100 deltagare och inom en snar framtid kan det även bli aktuellt för restauranger och gym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.