Prenumerera på nyheterna

Covidpass till serveringsställen förlängs till 31 januari

Kravet med Covidpass för att besöka serveringsställen inomhus förlängs i Andalusien till 31 januari. Det meddelade hälsorådet Jesús Aguirre efter att Andalusiens expertkommitté under ledning av regionpresidenten Juanma Moreno träffats i Málaga på måndagen.
– Vi kommer att begära att högsta regiondomstolen ger grönt ljus till att kravet med covidpass förlängs till den 31 januari, säger Aguirre. Några ytterligare förändringar blir det inte.

Regionregeringen föreslår att skolorna startar som planerat efter jullovet. Det är ett förslag som behandlas när det interterritoriella rådet träffas i morgon tisdag.

Sedan tidigare har Juanma Moreno varit tydlig med att det inte blir tal om nattligt utegångsförbud i Andalusien, något som Katalonien infört. Näringslivet ska påverkas så lite som möjligt, menar Moreno.

Den sjätte vågen och spridningen av virusvarianten omikron är det som oroar i nuläget. Det andalusiska hälsorådet bekräftar att omikronvarianten är den dominerande i Andalusien och står för 80 procent av fallen vid sjukhusinläggningar.

Mildare symtom
– Den är smittsamt men viruset har muterats med mildare symtom. Vi har 80 procent färre covidpatienter nu jämfört med de tidigare vågorna, säger Aguirre.

Det gör också att regionen förändrar övervakningen och spårningen av covidfall med fokus på de mest utsatta.

Halverad risk
Enligt rapporter från Danmark så tyder allt på att omikronvarianten ger ett mildare sjukdomsförlopp jämfört med deltavarianten. Risken för att bli inlagd på sjukhus med covid-19 är halverad om man smittas med omikron jämfört med deltavarianten, uppger den danska smittskyddsmyndigheten.

Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, är inte förvånad:

– Vi har haft indikationer på detta i flera veckor nu. Det finns data från Skottland, England, Danmark och Sydafrika som alla har pekat i den här riktningen, säger Farshid Jalalvand till TT.

De senaste 72 timmarna har Andalusien registrerat 38.155 nya smittade enligt nyhetsbyrån Europa Press som hänvisar till siffror från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía). Incidenstalet i Andalusien ligger i dagsläget på 1.519,1 fall per 100.000 invånare.

Regionregeringen meddelar också att från idag kan personer 56 och 57 år gamla beställa tid för påfyllnadsdosen av covidvaccin.

Sedan tidigare har Andalusien infört Covidpass inomhus som krav för att besöka restauranger, barer, serveringsställen och nattklubbar. Det gäller även vid besök på sjukhusanläggningar och vårdhem för äldre.

Det som gäller är något av följande:
– intyg på genomgången vaccination
– intyg med negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion utfört under de senaste 72 timmarna (PCR) eller 48 timmar (antigentest)
– intyg att personen tillfrisknat efter att varit smittad det senaste halvåret och för minst elva dagar sedan (här gäller endast PCR-test)

Besökare måste även kunna dokumentera sin identitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.