Prenumerera på nyheterna

Covidpass till serveringsställen splittrar regionerna

Sedan mitten av oktober har antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 ökat i Spanien. Förutom att antalet smittade fortsätter att öka så accelererar frekvensen. I fredags rapporterades 9.800 nya smittade. Under måndagen rapporterades 16.000 nya fall. Det är en uppgång med 62 procent.

Måndagen den 15 november låg incidenstalet på 112 smittade per 100.000 invånare. Igår låg incidensen på 132. I mitten på oktober var incidenstalet cirka 40.

Covidpass som krav för att besöka serveringsställen, diskotek och nattklubbar diskuteras dagligen. Igår kom beslut från Baskiens regionala domstol som säger nej till förslaget.

Folkhälsovården Consejería de Salud i Baskien föreslår covidpass som krav till serveringsställen, diskotek och nattklubbar med mer än 50 besökare och när incidenstalet ligger över 150.

Baskien redovisar nästan det dubbla, 254, som det nationella genomsnittet. Trots det så avvisade domstolen förslaget.

Flera europeiska länder har sagt ja till ett obligatoriskt covidpass. Det har även godkänts av de regionala domstolarna i Galicien, Balearerna och Katalonien. Även La Rioja, Valenciaregionen och Navarra har bett de regionala domstolarna att ge grönt ljus till covidpasset som ska vara en brandvägg mot pandemin.

Det är endast Madrid som meddelat att de inte tänker begränsa tillgången till serveringsställen med krav på covidpass.

Länder i Europa har senaste tiden skakats av våldsamma protester mot nedstängningspolitik och planer på vaccinkrav för att besöka serveringsställen.

Folkhälsokommissionen i Spanien tittar i nuläget på att införa vissa covidrestriktioner på serveringsställen. Något beslut finns inte i nuläget. Det som diskuteras är att stänga barer och restauranger från klockan 23 och nattklubbar från klockan 01 i områden med medelhög risk och med högt sjukhustryck.

Gränsen skulle gå vid incidenstalet 100 fall per 100.000 invånare och om antalet covidpatienter samtidigt ökar på sjukhus och intensivvårdsavdelningar (UCI).

Spanien har incidenstalet 132,19 vilket är klart över 100. Däremot är antalet covidpatienter vid sjukhusen bara 2,33 procent. Vid intensivvårdsavdelningarna står covidpatienter för 5,70 procent.

Andalusien redovisar incidenstalet 73 fall per 100.000 invånare på tisdagen. I sjukvårdsdistriktet Costa del Sol ligger incidensen på 100,6 och i Axarquía 47.

Den regionala Folkhälsovården i Andalusien meddelar att från nu kan invånare mellan 65 till 69 år beställa tid för påfyllnadsdosen av covidvaccin via:
ClicSalud+
Telefon och appen Salud Responde
Appen Salud Andalucía
Centro de Salud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.