Prenumerera på nyheterna

Cumbre Vieja aktiv i en månad – inga tecken på att avta i styrka

Vulkanen Cumbre Vieja på sydvästra La Palma fortsätter efter en månad att spy ut aska och lava med oförminskad styrka. Bilder från satelliten Copernicus visar att lavan nu täcker ett 811 hektar stort område. 1.956 byggnader och fastigheter har påverkats vilket är 121 fler jämfört med under gårdagen.
Totalt har vulkanen haft åtta utbrott och läget är fortsatt kritiskt med nya lavaströmmar som tvingat räddningstjänsten att evakuera fler boende. Över 7.000 människor har hittills blivit tvingade att lämna sina hem. En del tillfälligt som en säkerhetsåtgärd.

Av dessa har uppskattningsvis 1.300 mist sina hem.

Senaste dygnet har en 160 meter ny lavaström utbrutit i området La Laguna som ligger lite längre norrut jämfört med de tidigare lavautbrotten.

Lavan producerar giftiga gaser i nuläget och det beskrivs som ett stort problem. Delar av befolkningen på ön uppmanas att bära munskydd av sorten FFP2 och att hålla sig inomhus med stängda dörrar och fönster.

Under gårdagen återvände 4.606 elever till ett tjugotal skolor på La Palma efter att undervisningen pausade på grund av vulkanutbrottet den 19 september. Men det är osäkert om de kan röra sig fritt utomhus på skolgården på grund av den giftiga luften.

La Palma har drabbats av flera vulkanutbrott de senaste 100 åren.

Utbrottet den 19 september av Cumbre Vieja har pågått längre än utbrottet vid Teneguía 1971 som pågick 25 dagar. Utbrottet vid San Juan 1949 pågick 42 dagar.

I nuläget finns det inget som tyder på att vulkanen Cumbre Vieja kommer att sluta spy ut aska och lava den närmaste tiden.

På tisdagen rapporteras det att flygplatsen på La Palma håller öppet. Resande uppmanas att hålla sig uppdaterade genom flygbolagen och luftfartsverket Aena.

Följ utvecklingen via hashtag #ErupcionLaPalma

(Foto: Twitter @CopernicusEMS)

Läs mer om La Palma: Spanien just nu – La Isla Bonita

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.