Prenumerera på nyheterna

Dags för Spanienpensionärer att bevisa sitt utlandsboende

Nu är det dags för de 6.969 svenska utlandspensionärerna att bevisa sitt utlandsboende i Spanien. I år betalar Pensionsmyndigheten ut pension till 161.787 personer bosatta i fler än 170 länder. Det är dags för det årliga levnadsintyget. Pensionärerna som får svensk pension måste ordna det antingen automatiskt digitalt genom samarbete med vissa länder, eller manuellt via traditionell postgång.

Pensionsmyndigheten betalar ut pensioner till 161.787 personer som bor i utlandet. Från de allra flesta, drygt 95 000 pensionärer, har det kommit ett levnadsintyg automatiskt tack vare ett elektroniskt utbyte med nio länder.

Övriga utlandsboende pensionärer får ett brev med budskapet att de själva behöver lämna ett levnadsintyg för att få fortsatta utbetalningar. Informationen i de nära 67.000 brev som skickas ut har förtydligats och det är nu enklare att intyga att man lever via pensionsmyndigheten.se.

För dig som är pensionär och bosatt i Spanien så går det smidigt. Sverige har elektroniskt utbyte med nio länder däribland Spanien. Det innebär att levnadsintyget normalt skickas automatiskt utan att du behöver göra något.

”Pensionsmyndigheten behöver rätt information om alla som får ersättning av oss och levnadsintygen är en viktig del. De flesta utlandspensionärers levnadsintyg kommer in elektroniskt och då får man inget brev från oss. Vårt brev går bara ut till de som behöver lämna intyget manuellt. Det kan man göra på vår webbplats genom att skicka in levnadsintyget via webbformulär eller via svensk e-legitimation, säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten, i ett uttalande.

Här bor flest utlandspensionärer
Finland, där 61.015 personer får svensk pension.
Norge, 16.314.
Tyskland, 15.223
Danmark, 10.418.
Spanien, 6.969.
USA, 6.537.
Grekland, 5.066.
Storbritannien, 4.275.
Frankrike, 3.593.
Schweiz, 2.676.

(Foto: Twitter @Pensionsmynd)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.