Prenumerera på nyheterna

Därför ökar antalet Covid-19-smittade

Under den senaste veckan har den andalusiska Folkhälsovården Consejería Salud y Familias registrerat tretton nya smitthärdar i provinsen Málaga. Senaste dygnet har sex personer avlidit i sviterna av Covid-19 i provinsen. Det gör att 19 personer har avlidit under veckan fram till torsdag. 40 hittills under september.

Covid-19 är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset. De flesta som smittas utvecklar lindriga till medelsvåra sjukdomssymptom och återhämtar sig utan att behöva sjukhusvård.

När det gäller antalet nya smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 har 350 registrerats sedan igår onsdag i provinsen Málaga (bilden). Det är 44 fler än föregående dygn.

I regionen Andalusien var det på torsdagen 940 patienter som vårdades på sjukhus. 120 av dessa är intagna på intensiven.

Trots att antalet smittade nu är större än under mars och april är det betydligt färre som vårdas på sjukhus. I slutet på mars var det 2.708 patienter varav 438 som intensivvårdades.

Så varför har då antalet smittade ökat i en större omfattning under september jämfört med under våren?

Experterna pekar på tre anledningar i en artikel i dagens nummer av Diario SUR.

För det första utförs numera betydligt fler PCR-tester än under mars och april. Det gör att fler smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 upptäcks.

För det andra har den nyss avslutade semestern gjort att många har träffats. Det är släktingar, familjemedlemmar och bekantskaper. Costa del Sol och provinsen Málaga är en turistdestination och av den orsaken har antalet smittfall stigit brant.

Experterna förväntar att kurvan över antalet coronasmittade framöver ska vika nedåt då turistsäsongen är avslutad och resandet upphör.

En avslappnad attityd pekas ut som det tredje skälet till varför smittan har ökat.

Av den orsaken betonar Folkhälsomyndigheten i Andalusien tidigare påbud om att hålla avstånd både inomhus som utomhus. Att inte heller vidröra näsa och mun med händerna, som ska tvättas regelbundet.

Större familjeträffar och släktträffar bör undvikas i största möjliga mån och det obligatoriska kravet med munskydd ska följas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.