De spanska apoteken har brist på fler än 550 läkemedel

I många fall finns det dessutom ingen ersättning för de läkemedel som saknas, något som bekymrar apotekarna i Spanien.

Enligt uppgifter från de spanska läkemedelsmyndigheterna saknas det för närvarande 554 olika produkter. Situationen är inte ny, detta har hänt förut och det är inte bara Spanien som har detta problemet i år, flera länder i Europa erfar detsamma.

Enligt den farmakologiska föreningen i Malaga finns det två grundläggande orsaker, den ena är bristen på framförhållning hos laboratorierna när de kräver mycket mer produkter än den beräknade produktionen. Den andra är priskrigen mellan länderna, i detta fallet är det Storbritannien som driver upp priserna när de nu köper upp stora lager som en förebyggande åtgärd inför ett eventuellt brexit.

Några läkemedel som saknas och är till exempel är Kreon – pankreatiska enzymer – och Hemovas – för cirkulationssjukdomar, dessa två läkemedel har inte några alternativ på marknaden. Det mest slående exemplet är Kreon, ett läkemedel som behövs av personer som har problem med bukspottskörteln, det ger de enzymer som körteln normalt producerar. Detta läkemedel har saknats i över ett år på apoteken i Malaga och bristen medför en sämre livskvalitet för de patienter som behöver det. Hemovas har heller inget bra alternativ, där har dock läkarna möjlighet att kombinera andra läkemedel för att minimera problemen. Ett nyligen uppstått problem är att Dalsy tog slut för två månader sedan, en produkt som används för barn med feber och smärta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.