De spanska fotbollsdamerna har tecknat kollektivavtal

Efter långa förhandlingar har spelarna i damernas högstaliga ”Primera División Femenina” fått ett historiskt första kollektivavtal.

Avtalet tecknades i tisdags och blev offentligt i onsdags och det innebär att alla spelare är garanterade en minimilön på 16.000 euro om året för heltidsarbete och minst 12.000 för deltidsarbete. Dessutom får de rätt till betald semester och föräldraledighet samt ytterligare ett antal förmåner.

Men allt satt långt inne, 502 dagar och 29 möten utan att det hände någonting, men sen blev det strejk och då gick det uppenbarligen att komma överens.

”I dag är en historisk dag för kvinnliga idrottare”, sa CSD:s president Irene Lozano enligt tidningen El País.

Tamara Ramos från spelarnas fackförening Futbolistas ON sa: ”Det här är tack vare strejken. Den första stenen är nu lagd och härifrån är det bara att fortsätta ”.
Rubén Alcaine som är ordförande i ACFF (Association of Women’s Football Clubs) sa: “avtalet är tecknat för den här säsongen, men att både fackföreningar och arbetsgivare kommer att arbeta vidare för att se hur de kan förbättra villkoren ytterligare”.

Det finns även svenska spelare i Primera División Femenina, de båda svenska landslagsstjärnorna Kosovare Asilani och Sofia Jakobsson spelar båda i CD Tacón, en klubb som nästa säsong byter namn till Real Madrid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.