Prenumerera på nyheterna

Deltidsboende svenskar i Spanien får covidvaccin

Uppskattningsvis 90.000 svenskar i Spanien varav cirka 35.000 som har en anknytning till Costa del Sol och Costa Tropical kommer att få covidvaccin. Utöver de som har sin hemvist i Spanien har även den gruppen som vistas i landet upp till 183 dagar rätt till covidvaccin.

Det finns en oro hos svenskar som befinner sig i Spanien under kortare eller längre perioder under vinterhalvåret att de riskerar att hamna mellan två stolar och blir utan vaccin.

Adolfo Jiménez Almeda, doktor vid Nordic Medical Center, i Fuengirola har fått mycket frågor kring detta.

– Jag har kontaktat Andalusiens vaccinsamordnare David Moreno Pérez och frågat specifikt om utlandspersoner som vinterbor på kusten är berättigad till vaccin.

– Han säger att myndigheternas vilja och mål är att vaccinera även de turister som är här under några månader. Men det gäller inte för dem som kommer för att spela golf en vecka eller så.

De som är här i flera veckor eller månader ska få vaccin när det kommer till deras åldersgrupp, är det besked som Adolfo Jiménez Almeda mottagit.

För att underlätta att du får vaccinet ska du registrera sig på en vårdcentral redan nu. Du tar med det blå europeiska sjukförsäkringskortet och pass. Du blir då registrerad och får ett nummer som ger dig rätt till vaccin utifrån den turordning som råder i Spanien.

Det troliga är att Spaniensvenskar som inte befinner sig i någon riskgrupp lär få vänta till mars, april eller ännu senare. Först i mars väntas vaccineringen inledas för de över 80 år och därefter väntar övriga över 65 år.

Efter att nya besked kom om covidvaccinet från AstraZeneza, som endast ska användas på personer upp till 55 år, gör Spanien vissa ändringar på prioriteringslistan. I lördags mottog landet 196.800 doser av AstraZeneca.

Det vaccinet kommer under veckan att distribueras till regionerna för att användas på sjukvårdspersonal.

Spanien mottar under februari månad totalt fyra miljoner doser vaccin av Pfizer, Moderna och AstraZeneca.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.