Den kokainlastade ubåten är bärgad

Det är nu bekräftat att ubåten som Svenska Magasinet berättade om i förrgår hade en last av tre ton kokain.

Ubåten har bärgats under dagen och den har blivit noggrant undersökt varvid totalt 152 förpackningar med kokain hittades. Guardia Civil har vägt lasten och det beräknas att marknadsvärdet på narkotikan överstiger 100 miljoner euro.

Att ubåten kunde fångas beror på flera omständigheter. En varning skickades från Maritime Analysis and Operations Centre (MAOC) till centret mot terrorism och organiserad brottslighet (CITCO), varvid polis från USA, Brasilien, Portugal och Spanien inledde ett samarbete för att upptäcka ubåten. Spanien skickade upp flera spaningsplan och polisens närvaro förstärktes i hela kustområdet.

Det dåliga vädret tillät inte ubåten att som det var tänkt överföra lasten till ett annat fartyg utan det tvingade besättningen att ta sig in mot kusten. Där blev de upptäckta av en patrull från Guardia Civil som var utrustade med ljusförstärkare för att kunna se i mörker, besättningen sänkte då ubåten och flydde simmande i våtdräkter. Den ena av besättningen greps omedelbart och en till greps vid niotiden på söndagen. Den tredje besättningsmedlemmen lyckades dock fly och är fortfarande på fri fot.

Undersökningen är fortfarande öppen för att fastställa både kokainets ursprung och vilken organisation som skulle ta emot varorna. Ubåten är hantverksmässigt byggd i glasfiber och den har en kapacitet på att ta mellan tre och fem tons last. Även om användningen av ubåtar är mycket vanligt i Amerika så är det första gången som detta transportsystem har uppdagats i Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.