Den spanska biltillverkaren Seat börjar tillverka respiratorer

För att bekämpa coronoaviruset startar Seats fabrik i Martorell (Barcelona) massproducering av en egenutvecklad respirator. Tillverkningen sker på den monteringslinjen där det vanligtvis tillverkas personbilen Seat León.

“Att modifiera en monteringslinje som tillverkar bilar och kunna förändra den och producera respiratorer har varit hårt arbete där många avdelningar i företaget har varit involverade och vi har gjort det på rekordtiden en vecka”, sa Sergio Arreciado, från Seat’s Process Engineering-område.

Mer än 150 anställda från olika delar av företaget har arbetat med konstruktionen och före den slutliga modellen blev godkänd togs det fram 13 olika prototyper. Varje respirator innehåller fler än 80 elektroniska och mekaniska komponenter. Hjärtat i respiratorn är en av företagets befintliga motorer för vindrutetorkare men även andra delar från bilfabrikationen har använts. Varje respirator genomgår en omfattande kvalitetskontroll och steriliseras slutligen med uv-ljus.

“Motivet för alla människor som deltar i detta projekt är att hjälpa till på det sätt vi kan, som att massproducera en utrustning, den här gången för att rädda liv,” sade Nicolás Mora från produktionsområdet Seat Martorell.

Utvecklingen har skett i samarbete med företaget Protofy.XYZ och respiratorerna har fått namnet OxyGEN. Nu väntar företaget bara på myndigheternas slutliga godkännande av produkten, därefter startar serieproduktionen omedelbart och i stora kvantiteter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.