Prenumerera på nyheterna

Den spanska ögruppen Balearerna skärper restriktionerna

Regionalregeringen på Balearerna följer efter Kataloniens exempel och kräver obligatoriskt munskydd / ansiktsmask på offentliga platser, både inomhus och utomhus. Dessutom skärps reglerna för sociala sammankomster, både privata och offentliga.

Resolutionen bearbetas just nu och kommer att publiceras i den officiella statliga tidningen (BOE) inom kort, de nya reglerna förväntas att träda i kraft i helgen.

I dag är det krav på munskydd om inte det kan hållas 1,5 meters distansering, detta ändras till att bli obligatoriskt från det att man kliver ut genom ytterdörren. Det finns dock några undantag när man inte behöver bära skyddet:

Undantagen är på stranden, pooler, när man äter eller dricker, när man utövar sport samt när man spelar ett blåsinstrument. Den regionala regeringen har angett att masken måste bäras på lämpligt sätt så att den täcker både näsa och mun.

Resolutionen sätter också en ny gräns för sociala sammankomster, i både privata och offentliga utrymmen. Det blir begränsat till maximalt 70 personer i utomhusmiljöer och 30 personer inomhus.
Överträdelser av de nya reglerna kommer att betyda böter på upp till 100 euro (samma som i Katalonien).

Den regionala hälsovårdschefen Patricia Gómez sa i en intervju i radiokanalen Cadena Ser i förmiddags att skärgården är ”mycket ömtålig” och tillade att antalet besökare i regionen ökar exponentiellt. Balearerna är ett populärt turistmål och var den första destinationen i Spanien som öppnade igen för internationella besökare. Gómez nämnde också resultaten från en coronavirusprevalensstudie i Spanien, som visade att endast 1,4% av invånarna på Balearerna hade utvecklat antikroppar mot viruset – medan det nationella genomsnittet ligger på 5,2%. ”Seroprevalensstudien visar att väldigt få människor på Balearerna har drabbats av coronaviruset,” sade hon.

Regionalregeringens premiärminister Francina Armengol (PSOE) förbereder också åtgärder för att få slut på de olagliga sammankomsterna (fester) som har förekommit under de senaste dagarna och som har krävt polisingripande. I ett försök att undvika stora folkmassor har den regionala regeringen förbjudit nattklubbar och festlokaler med kapacitet för över 300 personer att öppna igen. Pubar och nattklubbar i områdena Magaluf, Playa de Palma och Sant Antoni är stängda även om de har lägre kapacitet.

Enligt de senaste siffrorna från den regionala hälsovården finns det nio aktiva coronavirusutbrott på Balearerna, med 42 positiva fall och 90 personer som övervakas för att ha varit i kontakt med en coronaviruspatient. Tre av de nio utbrotten upptäcktes denna vecka på Mallorca drabbade familjemedlemmar med 14 milda eller asymptomatiska fall och 32 personer är under övervakning. På Ibiza upptäcktes ett utbrott med 42 fall och 69 är under övervakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.